Do raskošnih trepavica jednostavnim koracima i kućnim pripravcima

Zabrinuti ste za svoje trepavice koje vam se u posljednje vrijeme čine tanjima i oskudnijima nego su donedavno bile. Niste jedini.

Faktori poput genetike, dobi, određenih medicinskih stanja, nutritivnih nedostataka, infekcije oka ili hormonalnih promjena u tijelu često pridonose tankim trepavicama. Grubo trljanje očiju, neuklanjanje šminke na kraju dana također može uzrokovati da delikatna vlas trepavice ispadne. No ne paničarite. Iznenadili bi se da sve što vam treba je malo discipline, sve ostalo vjerojatno imate u svojoj kuhinji.

Obzirom da je pravilna i rutinska njega neophodna za trepavice i u konačnici ih čini zdravima, a samim time i raskošnijima, upravo bi ona trebala biti prvi korak prema zdravim i raskošnim trepavicama.

Prije svega, naše trepavice nisu tu gdje jesu samo zbog ljepote nego nam pomažu zaštititi oči od prašine i drugih štetnih tvari iz okoliša. I ovo je važan razlog zbog čega je dobro da trepavice ostanu zdrave, odnosno guste i dugačke.

Rutina za zdrave i raskošne trepavice: Ne budite pregrubi prema svojim trepavicama.

  • Ne trljajte oči do iznemoglosti jer je korijen trepavica vrlo osjetljiv i trljanje može uzrokovati da se trepavice polome i otpadnu. Također, nemojte ih povlačiti.
  • Kada upotrebljavate uvijač za trepavice pazite da ne dohvatite očni kapak. Također, česta upotreba uvijača za trepavice može oslabiti korijen trepavica i uzrokovati da otpadnu.
  • Uvijek, ali baš uvijek prije nego idete leći odstranite šminku s očiju, naročito maskaru. Maskara, ako stoji preko noći, može ukrutiti trepavice i izazvati da se polome. Dovoljno je koristiti blage odstranjivače šminke uz pomoć meke blazinice. Ne trljajte oči blazinicom.
  • Ako se vaša maskara gruda, češljajte trepavice dok su još mokre, inače trepavice mogu postati krute i potrgati se dok ih češljate.
  • Za održavanje zdravlja vaših trepavica važno je maskaru promijeniti svakih tri do šest mjeseci. Maskara nakon tog vremena na sebi sadrži previše bakterija i klica koje prijete infekcijama.
  • Ako vam oko postane osjetljivo, bolno ili dogodi li se bilo kakva promjena na oku trenutno prestanite koristiti šminku.
  • Češljajte vaše trepavice: Češljanjem trepavica pomažete im da rastu. Pomoći ćete im da se riješe prašine i prljavih čestica, štoviše potaknut ćete cirkulaciju krvi te na taj način će više nutrijenata doći do folikula trepavice.
  • Masaža kapaka: Masaža očnog kapaka promovira rast vaših trepavica. Poboljšava cirkulaciju krvi u folikulu trepavica, što znači i dovod više nutrijenata do folikula. Ovo stimulira rast trepavice i prevenira njezino tanjenje i puknuće.

Baš kao što brinemo o našoj kosi na glavi, kako bi spriječili njezino uništavanje i opadanje, slično možemo brinuti i zaštititi naše trepavice od oštećenja tako da ih nahranimo. Po pripravke za promicanje rasta trepavica ne trebate otići predaleko, većinu idućih stvari vjerojatno već imate u svojoj kuhinji:

Ricinusovo ulje je izvrsno ulje za stimulaciju folikula, a ujedno i hrani trepavice. Ricinusovo ulje može pomoći i u borbi protiv mikroorganizama koji ugrožavaju rast trepavica. U Ricinusovo ulje možete nakapati kap vitamina E.

Maslinovo ulje poznat je prirodni pripravak za rast gušće kose kao i trepavica. Ovo ulje bogato je vitaminom E i oleinskom kiselinom koji hrane i dodaju volumen vašim trepavicama. Također pomaže da vaše trepavice budu tamne.

Aloe Vera prekrasan je kućni pripravak koji pomaže da dobijete dugačke, debele trepavice. Sadrži i nekoliko vitamina i nutrijenata koji promoviraju rast trepavica. Štoviše, vaše trepavice aloe vera održava stalno nahranjenima.

Tri su mjeseca potrebna novoj trepavici da izraste. Bilo kakva vrsta oštećenja u folikulu može oslabiti trepavicu, skratiti je i učiniti osjetljivom. U nekim ekstremnim slučajevima, ukoliko je načinjena šteta prema folikulu, u potpunosti može doći do zaustavljanja proizvodnje trepavice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.