13 grešaka po kondomu koje ne smijete učiniti

13 grešaka po kondomu koje ne smijete učiniti

Kondomi su izvrsna forma kontracepcije, no nisu savršeni. Svake godine najmanje 18 od 100 žena koje upotrebljavaju kondom tijekom seksa zatrudni, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

To je zbog toga što, iako kondomi mogu biti oko 98 % učinkoviti u prevenciji trudnoće, zahtijevaju apsolutno savršenu upotrebu svaki puta.

Stoga, ne želite li trenutno bebu, kondom se preporučuje u tandemu s kontraceptivnom pilulom ili intrauterinim uređajem za veću sigurnost.

Greška 1. Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, kondomi su dobri no ne idealni. Dok vam potencijalno mogu pomoći da izbjegnete infekcije poput gonoreje, sifilisa i HIV-a kondomi nisu baš uvijek uspješna barijera protiv nekih drugih bolesti. Primjerice, HPV i herpes prolaze kontaktom koža-na-koža umjesto tjelesnih tekućina ili sluznice, stoga se mogu prenijeti i onda kada kondom upotrebljavate.

Greška 2. Upotrebljavate krivu veličinu. Hm. Kada momak regularne veličine upotrijebi Magnum kondom, možda imate problem. Ukoliko nemate kondom koji ispravno prijanja, od njega nemate kontraceptivu prednost. Rijetko kada su uistinu potrebni veliki kondomi. Iako je riječ o neuobičajenom razgovoru, napravite to zbog svoje sigurnosti.

Greška 3. Upotrebljavate kondom koji ste čuvali u novčaniku. Bacite ga u smeće i uzmite novi. Netko tko konstantno sjedi na kondomu, zagrijava ga pa hladi i tako danima na taj način uništava zaštitne prednosti kondoma.

Greška 4. Stavljate ga naopako. Znat ćete da kondom stavljate naopako kada će se početi opirati u jednostavnom odmotavanju kada bi to trebalo biti gotovo samo od sebe. Obratite pažnju dođe li do toga da se na bilo koji način borite sa stavljanjem kondoma. Ukoliko se kondom opire presvlačenju to znači da nešto ne radite kako treba i u tom slučaju uzmite novi.

Greška 5. Maleni rezervoar na vrhu kondoma nije za ukras. Ne povučete li vrh kondoma nakon što ga stavite, pritisak, kada muškarac ejakulira može uzrokovati curenje sperme izvan kondoma.

Greška 6. Oslanjate se na dva kondoma zbog ‘dodatne’ sigurnosti. Manje može biti više kada je riječ o ovoj vrsti zaštite. Upotrebom jednog kondoma pokrivate osnove sigurnog seksa. Trenje dva kondoma jednog o drugi može dovesti do pucanja oba.

Greška 7. Mislite da su prirodni kondomi iste kao oni od lateksa. Ukoliko lateks nije vaš izbor, postoje kondomi izrađeni od janjeće kože i drugih prirodnih sastojaka. Ukoliko upotrebljavate prirodne varijante budite svjesni da su drukčiji od kondoma od lateksa. Oni ne pružaju istu sigurnost od bolesti zbog toga što su porozniji stoga su upute prije upotrebe neophodne.

Greška 8. Ne mijenjate kondom kada je potrebno. Ukoliko se prebacujete s analnog na vaginalni seks, potrebno je promijeniti kondom. Ne želite da bakterije iz rektuma uđu u vaginu. Drugi krucijalni put da posegnete za novim kondomom je kada je partner već ejakulirao, no već ste u drugoj rundi. Čak i nije potpuno opušten, postoji mogućnost i za najmanjim opuštanjem što ostavlja prostor za curenje sjemena. Pametno je promijeniti kondom i nakon oralnog seksa jer su vaši zubi možda nehotice okrzuli kondom.

Greška 9. Kondomi s okusom nisu za vaginalni seks. Kondome s okusima ne stavljajte u svoju vaginu. Oni su dizajnirani za oralni seks i nemaju svi spermicide. Spermicidi naime, pomažu ubiti spermu. Možete ih upotrijebiti kod seksa samo ako brand izričito ne kaže da su kondomi s aromom specifično napravljeni za odnos. Inače je bolje da ih koristite za ono za što su namijenjeni.

Greška 10. Privijate se u postorgazmu dok je ‘još u vama’. Ne povučete li se na prvu, kondom će kliznuti s penisa. Svi mali dječaci će se u tom trenutku izliti tamo gdje ih ne želite. Također, treba pripaziti i ako se penis izvlači kasnije, jer u tom slučaju kondom može ostati u vagini bez da primijetite.

Greška 11. Ne upotrebljavate lubrikanta koliko je potrebno. Kondomi se mogu osušiti kada se izlože zraku, zbog čega mogu puknuti kada se mijenja pozicija. Iako su mnogi kondomi već u startu lubricirani, dodavanje lubrikanta može pomoći da se ovaj problem izbjegne.

Greška 12. Upotrebljavate krivi lubrikant. Sve na bazi lateksa može uzrokovati puknuće kondoma i uznemiravanje vagine. Tražite opcije na bazi vode ili silikona umjesto one na bazi ulja i definitivno nemojte upotrebljavati Vazeline.

Greška 13. Nisu muškarci jedini koji moraju misliti na kondom. Mnoge stvari možete i sami riješiti na način da imate i svoje kondome i da brinete o svim, gore navedenim situacijama. Budite aktivni i angažirani partner. Tako će i seks biti bolji.

 

Izvor: Humannhealth

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.