Svaki drugi liječnik u primarnoj zaštiti razmišlja o odlasku u inozemstvo

Intimno zdravlje u fokusu pregleda tjedna

Rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 99 liječnika iz tri zagrebačka doma zdravlja pokazali su da gotovo svaki drugi liječnik (47 %) razmišlja o odlasku na rad u inozemstvo, a da je njih 44 % već ostvarilo inicijalni kontakt u inozemstvu, priopćila je Hrvatska liječnička komora (HLK).

Kao razloge zbog kojih razmišljaju o odlasku u inozemstvo 48 % anketiranih navelo je bolje uvjete rada, bolja primanja, mogućnost edukacije i priznavanje liječničke struke, pokazala je anketa koju je HLK proveo krajem prošle godine među 99 obiteljskih liječnika, pedijatara i ginekologa, piše Hina.

Njih 74 % žele raditi u koncesiji, ali se 70 % liječnika izjasnilo da bi rado ostalo zaposlenicima domova zdravlja ako bi ih se primjereno stimuliralo za ostvareni rad.

Rezultati ankete pokazali su da 27 % ispitanih liječnika ima od 1.700 do 2.000 osiguranika o kojima skrbi, a 23 % više od 2.000 pacijenata. Više od polovice anketiranih (52 %) ne radi prekovremeno, a među onima koji rade, njih 55 % želi raditi prekovremeno dok preostale na to obvezuje dom zdravlja.

U posebnim dežurstvima sudjeluje 73 % liječnika, od kojih 44 % ne želi raditi u dežurstvima, a 36 % bi sudjelovalo kad bi im ona bila bolje plaćena. Nakon posebnih dežurstava čak 32 % ispitanika nije slobodno 12 sati.

U kućne posjete odlazi 79 % liječnika, ali za samo 2 % dom zdravlja pokriva troškove osobnog automobila. Ispitanici smatraju i da kod 62 % timova nedostaje administrator, kod 10 % medicinska sestra, a kod 3 % još jedan liječnik.

Gotovo 80 % anketiranih bili su obiteljski liječnici, najviše u dobi od 40-50 godina (40 posto), zatim između 50-60 godina (27 %).

‘Činjenica da bi 70 % anketiranih liječnika, ako bi ih se adekvatno stimuliralo za postignute rezultate, rado ostalo zaposlenicima domova zdravlja pokazuje nam u kojem smjeru trebamo djelovati. HLK će učiniti sve kako bi se, u što je moguće većoj mjeri, smanjila diskriminacija liječnika zaposlenih u domovima zdravlja u odnosu na one koji rade u koncesiji. Inzistirat ćemo i na stvaranju objektivnih kriterija za dodjelu koncesija’, komentirao je rezultate ankete predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.