Cjepivo protiv HPV-a štiti od 6 vrsta raka, no odaziv vrlo nizak

Infekcija humanim papiloma virusom uzrokuje cijeli niz malignih oboljenja, no odaziv na besplatno i neobavezno cijepljenje srednjoškolaca u Hrvatskoj i dalje je iznimno nizak, upozorava ginekolog Dubravko Lepušić koji kao razloge navodi svjetonazorske razloge, ali i sve širi otpor protiv cijepljenja u Hrvatskoj, piše Hina

Poznati ginekolog koji godinama educira adolescente o spolno prenosivim bolestima ističe da cijepljenje protiv HPV-a nema nikakvih nuspojava, a štiti adolescente od kontakta s HPV-om koji je povezan s nizom malignih oboljenja.

Roditelji su skeptični ponajviše dijelom iz svjetonazorskih razloga zbog spolnog prijenosa infekcije, a dijelom zbog pokreta otpora prema svim vrstama cijepljenja koji zagovaraju i neki liječnici.

U povodu proteklog Svjetskog tjedna cijepljenja, Lepušić je u razgovoru za Hinu pozvao roditelje na ne nasjedaju dezinformacijama o štetnosti cjepiva.

Trend konzervativizma zahvatio i cijepljenje 

Cijepljenje protiv HPV-a u Nacionalni program cijepljenja uvrstio je prije godinu dana bivši ministar zdravlja Siniša Varga, a Lepušić smatra da je katastrofalno loš odaziv dijelom posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast, koji dovode u sumnju masu stvari koje je propisala prošla vlast.

‘Opći trend konzervativizma u Hrvatskoj zahvatio je i cijepljenje. To se vidi i po tome što je odaziv u Zagrebu sa 16 posto pao na svega devet posto’, kaže Lepušić koji upozorava da se je cijepljenje protiv HPV-a postalo ideološko pitanje nakon što ga se počelo pogrešno povezivati s promiskuitetnim spolnim ponašanjem adolescenata.

‘Roditelji padaju u nesvijest kada im se kaže da bi se njihovo dijete trebalo cijepiti protiv virusa koji se prenosi spolnim putem. Na kraju se sve svodi na seks, umjesto da je naglasak na sprječavanju zloćudne bolesti’, kaže zagrebački ginekolog, jedan od autora spornog četvrtog modula zdravstvenog odgoja, čiji je kurikulum donijela bivša vlast Kukuriku koalicije.

Teorija zavjere, zataškavanje, komercijalni interesi

Nikoga se, ističe, ne nagovara na cijepljenje, ali smatra da bi roditelji najprije trebali biti ispravno informirani, što sada nije slučaj na temelju njihovih objava po internetskim forumima i društvenim mrežama. A raspon im se kreće od ‘teorija zavjere i uključivanja hrvatske djece u eksperimente, zataškavanja ozbiljnih nuspojava, podilaženja komercijalnom interesu farmaceutske industrije do generalnog nevjerovanja u nacionalni zdravstveni sustav’.

Na paranoju zbog navodne štetnosti cjepiva, Lepušić odgovara  da se cijepljenje protiv HPV-a provodi u 59 zemalja svijeta, među kojima su i one visokorazvijene zemlje, poput SAD-a, Kanade, Australije, Njemačke, Španjolske, cijele Skandinavije i Velike Britanije te pita: ‘Znači li to da sve te zemlje cjepivom truju svoju djecu, ili su zaključile da je puno jeftinije uložiti novac u cjepivo, nego liječiti zloćudnu bolesti zračenjem, operacijom i kemoterapijom  da se i ne govori o nesreći i stresu za oboljelog i cijelu njegovu obitelj’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.