Koncesionari: Smanjuju nam sredstva za 30 % i vraćaju u domove zdravlja

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite izvijestila je da se, po neslužbenim informacijama, u sklopu zdravstvene reforme, za 30 % smanjuju sredstva koncesionarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što ocjenjuju namjerom da se koncesionare vrati u domove zdravlja.

Smanjivanje primanja koncesionara za 30 % ‘tihi je način’ da nas se prebaci u domove zdravlja i zaustavi privatizacija koja je ključna za racionalizaciju sustava. Kada bi se sustav postavio drugačije, moglo bi se uštedjeti 20 % sredstava u zdravstvu. No, ovo što se priprema nije temeljita reforma, već mazanje očiju’, rekao je Jozo Egzeta u ime oko 3.500 koncesionara, piše Hina. Posljedica će biti povećanje troškova i uputnica, istaknuo je Egzeta.

Udruga koncesionara izrazila je i nezadovoljstvo što nemaju svog zastupnika u radnoj skupini za izmjene zdravstvenih zakona pa za sve novine koje im se pripremaju, kažu, doznaju isključivo iz medija, uključujući smanjivanje sredstava, broja koncesionara i naplaćivanje kućnih posjeta.

Smanjivanje broja koncesionara u korist zaposlenika domova zdravlja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti znači korak unatrag  jer su koncesionari, po podacima HZZO-a, mnogo racionalniji u propisivanju  bolovanja i antibiotika te sami odrađuju dijagnostičko-terapijske postupke, što nije slučaj sa zaposlenicima u domovima zdravlja koji su plaćeni samo po koeficijentu, rekla je predsjednica udruge Josipa Rodić.

Kao ključno pitanje za racionalizaciju cijeloga sustava istaknula je i potrebu definiranja prava osiguranika.

‘Dok se ne uvede red u sustav i dalje će se neracionalno trošiti,a na dijagnostičke pretrage čekati mjesecima. Definiranje opsega prava jedini je način da se to riješi’, tvrdi Rodić.

Rodić se osvrnula i na izjave HUBOL-a i ‘zgražanje bolničkih liječnika nad kontrolama u bolnicama’ i najavljenim kažnjavanjima, a koje su, kaže, svakodnevica u primarnoj zaštiti  unatrag 10 do 15 godina.

‘Ne mogu razumjeti ovakvo uzrujavanje i necivilizirane tonove od strane HUBOL-a jer je normalno da svaki osiguravatelj provjerava posao koji plaća’.

‘Primarci’ nezadovoljni radom HLK

Ustvrdila je i kako su ‘primarci’ nezadovoljni radom Liječničke komore, pa im je dugoročni cilj da oko 3.000 obiteljskih liječnika, ginekologa i pedijatara dobije svoju strukovnu komoru.

‘Cilj nam je da se komora primarne odcijepi od komore bolničkih liječnika kojih je 10-ak tisuća. U sadašnjoj konstelaciji odnosa stalno smo manjina i nemamo utjecaja na rješavanje problema’, rekla je Rodić.

Koncesionari su rekli i da lokalna samouprava opstruira raspisivanje natječaja za koncesiju, no Jasmina Brčić iz Ureda za zdravstvo Grada Zagreba objasnila je da se novi natječaji ne raspisuju jer je popunjena mreža zdravstvene zaštite.

Nije riječ o opstrukciji, već  nemamo potreba. U Zagrebu imamo sasvim dovoljan broj timova u općoj medicini, stomatologiji, pedijatriji, odgovorila je Brčić.

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.