Temeljem uvjerenja terapeuti mogu odbiti uslugu savjetovanja

Republikanski guverner američke savezne države Tennessee potpisao je zakon koji dozvoljava terapeutima/savjetnicima za mentalno zdravlje da odbiju savjetovati pacijente po načelu ‘iskrenog principa’, posljednje, u nizu mjera ove države, kritizirane kao diskriminirajuće prema gej zajednici.

Guverner Bill Haslam zakon je potpisao tri tjedna nakon što je odobren legislaturom. Na snagu stupa odmah.

‘Suština ovog zakona ne adresira grupu, pitanje ili sustav vjerovanja’, rekao je Haslam. ‘Nego, omoguuje savjetnicima, kao i svakom drugom stručnjaku poput liječnika i odvjetnika – da klijenta uputi drugom savjetniku kada bi cilj ili ponašanje prekršio načelo iskrenog principa’, piše Reuters.

Ranija verzija zakona dozvoljavala je savjetnicima da odbiju pružiti uslugu pacijentu temeljem vjerskih uvjerenja, no zakon je izmijenjen i dopunjen kako bi uklonio izravno pozivanje na religiju.

Zakon štiti terapeuta i savjetnika od pravnih radnji kada citiraju svoje osobne principe kod odbijanja usluge, unatoč odredbi etičkog koda American Counseling Association koja isključuje odbijanje usluge članova Udruge.

‘Ova mjera ukorijenjena je u opasnoj zabludi da se religija može koristiti kako slobodan prolaz prema diskriminaciji’, rekla je Hedy Weinberg, izvršna direktorica American Civil Liberties Union of Tennessee.

Weinberg je zakon nazvala jednim u nizu napada na LGBT zajednicu nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda kojom je poništena državna zabrana sklapanja istospolnih brakova.

Haslam je ranije rekao da razmatra učinak zakona na državu Tennessee i njegove građane, jer je zakon, kritiziran kao diskriminatoran protiv LGBT zajednice, privukao pažnju u nekoliko država.

U Južnoj Karolini, brojne su kompanije uključujući PayPal Holdings i Deutsche Bank otkazale planove za dodavanjem radnih mjesta nakon što je država donijela zakon koji zahtijeva da ljudi koriste toalete ili svlačionice u školama i drugim javnim mjestima koji odgovaraju spolu na njihovom rodnom listu umjesto svom rodnom identitetu.

Haslam kaže da je odlučio potpisati zakon o savjetovanju djelimice jer zabranjuje uskraćivanje usluga pacijentima koji su u opasnosti nanijeti štetu sebi i drugima.

Ranije ovog mjeseca, Haslam je razočarao neke kršćane u državi kada je stavio veto na zakon kojim bi Biblija postala službena knjiga Tennesseja. Guverner je rekao da to krši američki Ustav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.