Nesretnih 7? Hitne operacije obično podrazumijevaju ove zahvate

Nesretnih 7? Hitne operacije obično podrazumijevaju ove zahvate

Samo sedam tipičnih operacija broje se u veliku većinu hitnih operacija izvedenih u SAD-u.

Tih sedam operacija čini 80 % svih hitnih kirurških zahvata, prema novoj studiji. Naime, ove operacije također se broje u 80 % smrtnih slučajeva, 80 % komplikacija i 80 % svih troškova povezanih sa hitnim operacijama, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Surgery, piše Live Science.

Znanstvenici su se usredotočili na široku kategoriju operacija iz opće kirurgije, koja uključuje širok raspon operacija, od kojih se većina izvodi u trbuhu/abdomenu. Opća kirurgija obično ne uključuje srce, krvožilni sustav, porode ili endoskopske kirurgije.

Generalne operacije koje se smatraju hitnima čine 11 % svih operacija i 50 % kirurških smrtnih slučajeva u SAD-u u razdoblju od četiri godine, napisali su autori. Istraživanje je vodio dr. John Scott, kirurg opće kirurgije u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu.

U studiji, istraživači su koristili podatke s više od 420.000 operacija koje su se izvele između 2008. i 2011. Podaci su došli iz nacionalne baze o hitnim ambulantnim operacijama. Istraživači su uključili 35 glavne vrste hitnih operacija u svojoj analizi.
Istraživači su otkrili da je prosječna stopa smrtnosti za sve hitne operacije bila 1.2 %, prosječna stopa komplikacija bila je 15 % i prosječna cijena operacije bila je 13. 241 američkih dolara, navodi se u studiji.

No, istraživači su otkrili da samo sedam tipova operacija iznosi oko 80 % ukupnih troškova, stope smrtnosti i stope komplikacija. Ove operacije smatraju se operacijama koje najviše opterećuju. Ti zahvati su:

  • Uklanjanje dijela debelog crijeva
  • Uklanjanje dijela tankog crijeva
  • Uklanjanje žučnog mjehura
  • Operacija čira na želucu
  • Uklanjanje ožiljka s tkiva trbuha
  • Uklanjanje slijepog crijeva
  • Istraživanje abdomena

Samo zato što se našla na popisu, ne znači da je operacija posebo rizična. Neke od operacija na listi izvedene su često i imaju nisku stopu komplikacija, dok su se druge izvodile manje često, no s visokom stopom komplikacija, rekao je dr. Paresh Shah, ravnatelj opće kirurgije na New York University Langone Medical Center.

Ukanjanje slijepog crijeva, primjerice, ima veoma nisku stopu smrtnosti (manje od 0.1 %). Ovaj se zahvat našao na popisu operacija koje nose najviše tereta, zbog preko 680.000 operacija uklanjanja slijepog crijeva u SAD-u u četverogodišnjem periodu.

Operacija čira na želucu, s druge strane, je manje uobičajena, s oko 31.500 operacija kroz četverogodišnji period, no stopa smrtnosti iznosi 6.8 %.
Sve navedene najizvođenije operacije na popisu uključuju neku vrstu rupture ili perforacije u crijevima ili želucu. Ovaj tip problema često može dovesti do ozbiljnih infekcija, poput infekcije u krvi.

U studiji, znanstvenici su primijetili da su ljudi, kojima je potrebna hitna kirurgija tipično najbolesniji pacijenti. Ti pacijenti imaju visoki rizik od komplikacija ili smrti. Naime, pacijenti koji imaju hitne operacija osam su puta u većoj vjerojatnosti da će umrijeti nakon operacije od pacijenata koji su imali istu operaciju, no koji su je planirali unaprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.