Liječnici pozivaju na širu promociju elektroničkih cigareta

E-cigarete bi trebale donijeti prednosti javnom zdravlju i trebale bi se naširoko promovirati među pušačima kako bi im pomogli da prestanu pušiti duhan, najavio je Britanin’s Royal College of Psysicians (RCP).

U izvješću koje će opet vjerojatno potaknuti debatu o elektroničkim cigaretama, utjecajna grupa britanskih liječnika naglasila je da duhan, kako stvara ovisnost, tako je i smrtonosan, te zaključio da su elektroničke cigarete mnogo sigurnija varijanta od pušenja duhana, piše Reuters.

E- cigarete nisu vrata u pušenje, rekli su liječnici, i e-cigarete ne vode do normalizacije navike – dva pitanja koja često navode kritici koji strahuju da ovaj uređaj može namamiti djecu i mlade prema navici pušenja.

‘Niti jedan od ovih proizvoda do sada nije privukao značajan broj odraslih nepušača, ili je demonstrirao dokaze značajnog izlaznog puta u pušenje među mladim ljudima’.

E-cigarete, koje zagrijavaju nikotinom začinjenu tekućinu u paru, vrlo su brzo narasle u globalno tržište za ‘vaping’ proizvode i njihova se vrijednost procjenjuje na oko 7 milijardi američkih dolara u 2015. godini.

Pušenje duhana ubije polovinu svih pušača, plus još najmanje 600. 000 nepušača godišnje kroz pasivno pušenje. S ovim brojkama, ovaj problem čini najvećim preventabilnim ubojicom, s predviđenim brojem smrti od milijardu do kraja stoljeća, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Dugoročna sigurnost e-cigareta ostaje neodgovoreno pitanje

Mnogi stručnjaci za javno zdravlje misle da su e-cigarete, koje ne sadrže duhan, alternativa manjeg rizika u usporedbi s pušenjem, no neka pitanja ostaju neodgovorena oko dugoročne sigurnosti e-cigareta.
Linda Bauld, profesorica na Sveučilištu Stirling, zamjenica direktora na UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies i koautorica izvješća, kaže da, za razliku od duhana, nikotin ne uzrokuje rak, bolesti srca i pluća.

‘Idealno za ljude je da ne koriste ništa’, rekla je Bauld, ‘no, kada je alternativa pušenje, ljude bi se trebalo ohrabriti da koriste nikotin ‘dostavljen u čišćoj formi od smrtonosnih cigareta’.

Skupina koja se protivi pušenju ASH UK pozdravila je izvješće i rekla da ono pokazuje da je ‘prebacivanje na vaping pozitivan i razuman životni izbor’.

‘Elektroničke cigarete ne sadrže dim, zbog čega je vaping manje štetan’, rekla je Deborah Arnott iz ASH-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.