UPUZ: HZZO bi nakon kontrole faktura trebao bolnicama platiti odrađeno

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) nemaju ništa protiv najavljene pojačane kontrole fakturiranja u bolnicama, ali ističu da bi nakon kontrole HZZO trebao platiti bolničke usluge odrađene iznad limita, jer se u suprotnom i dalje gomilaju bolnički dugovi.

Neispravne fakture, ako postoje, normalno je da se vrate, ne plate ili revidiraju, no normalno je i da ih se plati nakon korekcije, rekao je Hini predsjednik UPUZ-a Dražen Jurković koji napominje da je nadzor fakturiranja u bolnicama uobičajen svugdje u svijetu.

Uvođenje pojačanog nadzora fakturiranja bolničkih usluga u HZZO-u ovih su dana obrazložili time što im je ove godine na 5 % povećanja izvršenih usluga ispostavljeno 23 posto više faktura, pri čemu je prosjek fakturiranih usluga koje uključuju teške komplikacije narastao na 28 %, dok je u Sloveniji iznosio 18 %, a u zemljama Europske unije prosječno ispod 20 posto.

Predsjednik UPUZ-a ističe i da bi ispravne fakture, izvršene iznad limita, trebalo platiti bolnicama, što danas u Hrvatskoj nije uvijek praksa.

S obzirom na ograničena sredstva i ugovorne odnose zdravstvenih ustanova i HZZO-a, smatram da bi bolničke uprave i HZZO trebali postići kompromis tako da se osiguravatelj obveže podmiriti barem materijalne troškove, odnosno troškove liječenja koji su u prosijeku 25 do 30 % punog iznosa. U suprotnom, bolnice će samo gomilati nove dugove, rekao je Jurković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.