Medijske priče o slavnima mogu oblikovati izbor žene kod zdravstvene odluke

Na tisuće i tisuće novinskih priča slavnih i njihovih tretmana protiv raka dojke mogu utjecati na donošenje odluka mnogih žena kada je riječ o njihovoj terapiji kod raka dojke, ukazuju istraživanja. 

Kada su proučavali novinske priče od 1992. do 2014. o slavnim ženama s rakom dojke, istraživači su otkrili da dvostruka mastektomija polučuje više publiciteta.

Kada se slavna žena podvrgnula operaciji dvostruke mastektomije (uklanjanje obe dojke) ‘to ne samo da je bilo više spomenuto u vijestima, već je u mnogim slučajevima ono postalo dominantna tema priče’, rekao je dr. Michael Sabel sa Sveučilišta Michigan Health System u Ann Arbor, glavni autor izvješća objavljenog u Annals of Surgical Oncology.

Više žena s rakom dojke odabire odstraniti obje dojke istodobno, no nema dokaza da ova praksa poboljšava preživljavanje žena bez genetskog rizika za rak dojke. Malo istraživanje, objavljeno lani u Annals of Surgery, otkrilo je da je polovina žena, s rakom dojke u jednoj dojci – no bez genetskih mutacija koje povećavaju njihov rizik – zainteresirano za uklanjanje njihove zdrave dojke kako bi izbjegle drugi rak u njoj.

U njihovoj privatnoj bolnici, prema Sabelu i njegovoj kolegici Sonyi Dal Cin, udio žena s prvim rakom dojke koje su se podvrgle bilateralnoj mastektomiji narasle su sa 4 % u 2000. na 19 % u 2011.

Žene se informiraju iz medija

Mnoge žene s rakom dojke svojem su kirurgu došle umom (odlukom) formiranim temeljem vanjskih informacija, bilježe ova dva autora – i često, te informacije dolaze iz medija.

Za novu studiju, istraživači su pretraživali dvije novinarske baze podataka o izvješćima o slavnima s rakom dojke. Otkrili su 17 slučajeva, od dijagnoze glumice Olivie Newton-John 1992. do dijagnoze televizijske ličnosti Joan Lunden, u 2014.
Medijski izvještaji o ovoj temi značajno se povećavaju nakon 2004. Također, bilježi se i dramatičan porast u broju članaka u kojima se spominje bilateralna mastektomija u 2008. i 2009.

Angelina Jolie efekt

Kada je 2013. godine Angelina Jolie javno obznanila da će se podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji kako bi umanjila rizik od raka dojke, uslijedile su salve komentara, podrške i pokude.

Jedna je studija pokazala kako se u narednih pet mjeseci nakon njezine odluke i izdašnih objašnjenja zašto se na to odlučila za više nego dvostuko povećala brojka žena koje su se testirale na zloglasnu BRCA1 mutaciju.

Autori studije zaključili su kako je za to zaslužan globalni i dugotrajni “Angelina Jolie efekt”. Ujedno je bilo više samoinicijativnih upita za preventivnu mastektomiju – žene nisu došle prema uputnici specijalista nego potaknute gestom Jolie koja je u tom trenutku postala heroinom borbe protiv raka dojke.

Sveukupno, oko 45 % novinskih priča spominje kiruršku proceduru u kojoj su slavni dali ukloniti obje svoje dojke, u usporedbi s 26 % novinskih priča kada je uklonjena samo jedna dojka ili kada je uklonjen samo tumor.

Mnogim pričama nedostaje kontekst, istraživači kažu. 60 % ne spominje genetiku, obiteljsku povijest ili rizike.

Primjerice, Sabel kaže da je glumica Christina Applegate, kojoj je karcinom dijagnostirican 2008., dala ukloniti obje dojke. No, ‘ono što ljudi ne znaju je to da Christina ima BRCA (gen) mutaciju i odabrala je bilateralnu mastektomiju za smanjenje rizika’.

BRCA1 i BRCA2 mutacije broje se u 5 do 10 % svih tumora dojke, prema National Cancer Institute (NCI). Ovisno o tipu BRCA mutacije, rizik žene od raka dojke povećava se između 33 do 53 postotnih bodova. Također, te su žene u većem riziku od raka jajnika.

Kada žena ima rak na jednoj dojci i nije u genetskom riziku za rak u drugoj, liječnici generalno obeshrabruju pacijentice da uklone obe dojke.

Žene bi trebale informacije dobiti iz pouzdanih izvora, rekla je dr. Nancy Keating, profesorica zdravstvene politike i medicine na Harvard Medical School, koja nije bila uključena u studiju.

‘To često može značiti da žene trebaju pričekati s donošenjem odluke sve dok ne popričaju sa svojim liječnikom’, rekla je

‘Rekla bih da je važno educirati se, no tada, kada sjednete s kirurgom poslušati, zadržati otvoren um i dopustiti kirurgu da vam pomogne donijeti odluku’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.