Lijek protiv akni može izazvati urođene mane i pobačaje

Na široko upotrebljavan lijek protiv akni izotretinoin može uzrokovati teške urođene mane i pobačaje, no tek trećina žena koja ga koristi poduzima učinkovite mjere kako bi izbjegle trudnoću, rezultati su kanadskog istraživanja.

‘Kada smo prvi puta propisali lijek 1980.-e prilično smo ga se bojali i bili smo vrlo oprezni’, rekao je dr. David Henry s Instituta Clinical Evaluative Sciences u Torontu. ”Bojim se da se to izgubilo kroz ‘poznavanje’ lijeka’, piše Reuters.

Brojne studije iz nekoliko zemalja pokazale su da žene koje uzimaju izotretinoin nisu svjesne ili naprosto ignoriraju smjernice za prevenciju trudnoće.

Kako bi procijenili koliko često su se dogodile trudnoće tijekom ili nakon tretmana izotretinoinom, Henry i kolege za studiju su koristili dokumentaciju propisivanja lijekova od 1996. do 2011. Također su gledali koliko žena, koje uzimaju izotretinoin, također ima recepte za oralne kontraceptive prije i za vrijeme uzimanja izotretinoina.

Od gotovo 60.000 žena koje su primile izotretinoin, 55 % nije u prvom pokušaju pokušalo s drugim, manje opasnim lijekovima za akne (što je očito kršenje receptnih smjernica).

U godini prije njihovog tretmana izotretinoina, 28 do 36 % žena (ovisno gdje žive) upotrebljavale su oralne kontraceptive – i postotak nije išao gore tijekom tretmana izotretinoina.

Kako je opisno u CMAJ oko 4 do 6 na svakih tisuću žena, koje su upotrebljavale lijek, ostale u trudne.
Od 1.473 trudnoće, zabilježene u periodu studije, 118 (8 %) rezultiralo je živim porodom, 290 (20 %) rezultiralo je pobačajem i 1.041 (71 %) završilo je abortusom. 11 (9 %) živih beba imalo je urođenu manu.

‘Liječnici i pacijenti moraju stalno biti svjesni rizika izotretinoina na fetus i moraju se prilagođavati politici koja nalaže učinkovite kontracepcijske mjere’, rekli su istraživači.

‘Radi se o upornom, nepotpunom pridržavanju na vrlo jasno zahtjeve za propisivanje i izdavanje lijeka mladim ženama’, rekao je Henry.

Henry naglašava da žene i njihovi liječnici moraju ‘poduzeti potrebne korake kako bi isključili trudnoću prije početka, kako bi se smanjila opasnost tijekom trudnoće i pratila trudnoća tijekom i nakon tretmana.

Dr. Bruno Stricker s Erasmus University Medical Center, Rotterdam u Nizozemskoj sličan je rizik pronašao i kod korištenja izotretinoina u toj zemlji.

‘U osnovi, postoje tri opcije, prva je da ne ostanete trudni, druga da se ne propisuje taj lijek i treće, propisivati izotretinoin samo nakon strogo pisanog pristanka i testa na trudnoću. Naravno, čak i tada stvari mogu krenuti krivo, nažalost, no rizik za to će biti najmanji’.

U SAD-u, američka Administracija za hranu i lijekove zahtijeva da se žene registriraju, popune obrazac informiranog pristanka i prime savjetovanje o rizicima povezanim s lijekom.

Unatoč ovom zahtjevu, istraživanja u SAD-u dokumentirala su sličnu nisku upotrebu učinkovite kontracepcije i visoke stope urođenih mana i abortusa nakon upotrebe izotretinoina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.