Zabranjuju se neki uređaji za električnu stimulaciju

Američka administracija za hranu i lijekove predložila je zabranu uređaja za elektrostimulaciju, koji se koriste za obuzdavanje pojedinaca sklonima ozlijeđivanju ili agresivnom ponašanju, tvrdeći da uređaji izlažu ‘nerazumnu i značajnu opasnost’ za javno zdravlje.

Dokazi upućuju da je niz značajnih psiholoških i fizičkih rizika povezano s upotrebom ovih uređaja, uključujući depresiju, tjeskobu, bol, opekotine, oštećenje tkiva i zalutale šokove od kvara na uređaju, navodi FDA, piše Reuters.

Štoviše, mnogi od onih na kojima su ti uređaji primijenjeni imaju intelektualne ili razvojne poteškoće zbog čega teško iskazuju svoji bol ili pristanak.

Svi ovi rizici ne mogu se ukloniti kroz nov ili ažuriran sustav označavanja, stoga je zabrana ovih uređaja neophodna kako bi se zaštitilo javno zdravlje, objavila je agencija.

Obrazovni centar The Judge Rotenberg u Cantonu, Massachusetts jedini je objekt koji trenutno proizvodi ove uređaje u SAD-u, rekao je FDA. dodajući da je 45 do 50 ljudi njemu izloženo.

Prođe li, zabrana se neće primjenjivati na uređaje za elektrostimulaciju koji stvaraju odbojnost prema drugim navikama, poput pušenja.

Prijedlog je dostupan za javni komentar 30 dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.