GM gljiva ne treba regulatorno odobrenje za konzumaciju

Prvi puta, prehrambeni proizvod proizveden upotrebom tehnike CRISPR – obećavajućom, no kontroverznom tehnikom uređivanja gena – na putu je da se proda i pojede.
U 2015., istraživanje Pew Research otkrilo je da više od polovine odraslih Amerikanaca smatra GMO kao ‘općenito nesigurne (organizme)’, piše Washington Post.

Za razliku, 88 % ispitanih znanstvenika misli da je GMO ‘općenito siguran’. Ovakav zapanjujuć raskol između znanstvenog konsenzusa i javnog mišljenja – pomiješan s dubokim nepovjerenjem prema Monsantu, biotehnološkoj kompaniji koju većina javnosti povezuje s GMO usjevima – čini da ne postoji pravo vrijeme u kojoj postoji razina razgovora o stvarnim rizicima i koristima od ove tehnologije.

Nova gljiva pokazuje koliko je mutno naše razumijevanje tehnologije i da naša politika koja ga okružuje – ostaje. Prošlog tjedna, američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) potvrdilo je da neće regulirati uzgoj i prodaju bijele gljive proizvedene tehnikom CRISPR.

Odluka je pala u formi pisma prema Yinong Yang, patologu biljaka sa Pennsylvania State University koji je kreirao novu gljivu.
Yangova gljiva jednostavna je Agaricus bisporus, vrsta bijelih šampinjona koja se može kupiti u bilo kojoj trgovini. No, Yang je targetirao nekoliko gena koji kodiraju proteine koji uzrokuju da gljive potamne kako stare ili se udare. Rezultat je gljiva otpornija na automatiziranu berbu i dug period skladištenja.

‘Kozmetički’ nedostaci

Mnogo – od 165 milijardi dolara godišnje otpadne hrane u SAD-u rezultat je ‘kozmetičkih’ nedostataka, poput pretjeranog tamnjenja hranje.

U slučaju ove gljive, ne postoji strani genetski materijal koji je uveden u gljivu i tu leži odluka ministarstva poljoprivrede.

Da je Yang modificrao gljivu dodajući joj komadiće genetskog koda drugog organizma, tada bi to bio predmet razmatranja USDA.

Donedavno, genetska modifikacija zahtijevala je umetanje stranih virusa ili bakterija, no CRISPR je napredniji. I obzirom na to, više nije u nadležnosti USDP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.