Pregled tjedna u znaku (prava) rodilja i novorođenčadi

Nataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma i liječničke nedodirljivosti. Koja su prava rodilja?

Između prava roditelja i prava fetusa: tjedan iza nas obilježile su teme rodilja i novorođenčadi. Svoju reakciju na simpozij o vođenju poroda dale su udruge civilnog društva, Petrova bolnica proslavila je stjecanje statusa Rodilišta prijatelja djece, dok je u neobičnom medicinskom slučaju u Poljskoj na životu održana moždano mrtva žena kako bi mogla roditi dijete.

Potražite savjet o dodacima prehrani s brusnicom, omega masnim kiselinama ili suplementima za ljepotu kože, kose i noktiju. Što je intolerancija na hranu i trebate li se testirati? Saznajte što ste propustili u pregledu tjedna.

[one_half]

Nataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma i liječničke nedodirljivostiNataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma i liječničke nedodirljivosti

Zašto se ginekolozi i Ministarstvo zdravlja ne bave činjenicom da je u 60 % stegovnih postupaka protiv liječnika uzrok medicinske greške bio nemar?
Nakon održanog simpozija Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda, udruge civilnog društva angažirane na obrani ženskih reproduktivnih prava odlučile su izraziti svoju zabrinutost.

Kapsule brusnica mogu vam pomoći suzbiti i prevenirati česte upale mjehuraBrusnica je vaš najjači saveznik protiv upala mjehura

Žene s učestalim upalama mjehura čule su sve: ne hodaj bosa, ne sjedi na hladnom, odmah presvuci mokar kupaći kostim, nosi pamučno donje rublje… no zašto ne bi sve te korisne savjete upotpunile samo jednim sastojkom: ekstraktom američke brusnice koji dokazano ublažava tegobe mokraćnog sustava?

Minerali i vitamini za kožu, kosu i nokte, bioflavonoidi, kolagen... Da ili ne?Vitamini za kožu, kosu i nokte: Dolazi li ljepota doista iznutra?

Minerali i vitamini za kožu, kosu i nokte kombiniraju aktivne sastojke poput bioflavonoida, koenzima Q10, kolagena, hijaluronske kiseline i ekstrakata biljaka s blagotvornim djelovanjem.

Sušilo za ruke širi 1.300 puta više bakterija od papirnih ručnika
www.flickr.com

Sušilo za ruke širi 1.300 puta više bakterija od papirnih ručnika

Iako tvrde da je sanitarna opcija u javnim kupaonicama, nedavna studija pokazala je da sušenje ruku s Dyson Airblade jet air sušilom za ruke može raširiti 1.300 puta više bakterija od papirnatih ručnika.
[/one_half][one_half_last]

Petrova dobila status "Rodilišta prijatelji djece", ali s 1.500 poroda manje nego proteklih godinaPetrova dobila status “Rodilišta prijatelji djece”, ali s 1.500 poroda manje nego proteklih godina

Petrova bolnica posljednja je u nizu bolnica koje su dobile status “Rodilišta prijatelji djece”, ali svečanost priznanja obilježio je podatak kako je broj rođenja u toj bolnici u drastičnom padu u odnosu na protekle godine.

Newborn baby feet on father and mother hands, close-upMoždano mrtva Poljakinja rodila zdravu bebu

Poljakina mrtvog mozga rodila je zdravog dječaka nakon što su je 55 dana održavali na životu samo kako bi mogla roditi.

Intolerancija na hranu - kako tumačiti testove?Kako tumačiti testove intolerancije na hranu?

Važno je znati da intolerancija na hranu nije alergija na hranu! Što je alergija na hranu, a što intolerancija, kakvi testovi postoje te kako ih tumačiti?

Nedostaju li vam omega masne kiseline?Nedostaju li vam omega masne kiseline? I da i ne

Ako se vaša prehrana temelji na zasićenim mastima, a ribu nemate na tjednom meniju, vrlo vjerojatno ne unosite dovoljno prijeko potrebnih masnih kiselina. Poznajemo skupine 3, 6 i 9, a premda su sve važne za naše zdravlje, često kronično patimo od nedostatka samo pojedinih masnih kiselina.

Lijekovi za ovisnost o drogama zlouporabljuju se u barem 20 % slučajeva, a najviše metadonLijekovi za ovisnost zlouporabljuju se u barem 20 % slučajeva, a najviše metadon

Lijekovi za ovisnost o drogama zlouporabljuju se i preprodaju, a najviše se zloupotrebljava metadon, neki su problema prepoznatih na Drugom hrvatskom kongresu za liječenje ovisnosti o drogama koji je u Šibeniku okupio stručnjake iz Hrvatske i regije.
[/one_half_last]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.