Euromelanoma dan: Zaštita od sunca tijekom cijele godine

14 % Europljana štiti kožu tijekom cijele godine, a 13 % uopće ne koristi mjere zaštite od sunca, upozoreno je na predstavljanju kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože ‘Euromelanoma dan Hrvatska 2016. po sloganom ‘Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži’. 

Opsežno istraživanje provedeno u 17 europskih zemalja na više od 13.500 Europljana pokazalo je da čak 40 % ljudi ne provodi mjere zaštite od sunca kada nisu na godišnjem odmoru, istaknuto je, piše Hina.

Uoči predstojećih Olimpijskih igara u Riju ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su sportaši zbog čega se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uključio u akciju. Tim povodom za olimpijce i sve ostale sportaše, korisnike razvojnih programa HOO-a, u svibnju će se organizirati preventivni pregledi u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske.

Sportašima će tijekom svibnja na raspolaganju biti 33 dermatologa diljem Hrvatske, istaknula je voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja Mirna Šitum.

Prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, navela je i posljednje dostupne podatke Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima je u 2013. bilo 527 novooboljelih od melanoma – 249 žena i 278 muškaraca, a zahvaljujući javnopreventivnim akcijama, melanom je lokaliziran kod 48,5 posto oboljelih.

Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje kreme s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenje naočala s UV filterom, kape ili šešira, odjeću dugih rukava i boravak u hladu, rekla je Šitum. Posebno je istaknula opasnost korištenja solarija te navela primjer Brazila koji je potpuno zabranio njegovu upotrebu.

Projekt ‘Euromelanoma dan’ ove su godine podržali olimpijci, veslači Damir Martin te Valent i Martin Sinković, tenisačica Ana Konjuh, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i drugi sportaši koji su pozvali građane na osviještenost o potrebi pravilnog ponašanja na suncu i redovitog samopregleda kože te odlaska liječniku u slučaju bilo kakve zabrinutosti zbog ‘sumnjivih madeža’.

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već 11 godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju mnogi dermatolozi u cijeloj Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.