Djeca alergična na kravlje mlijeko mogu imati slabiju gustoću kostiju

Djeca alergična na kravlje mlijeko imaju manju gustoću kostiju i dobivaju manje kalcija iz svoje prehrane od djece s drugim alergijama na hranu, rezultati su male studije koja je otkrila da premalo djece koristi dodatke prehrani u vidu vitamina D i kalcija.

Roditelji često prijavljuju da djeca alergična na mlijeko, koja moraju izbjegavati sve mliječne proizvode, imaju poteškoća s dobivanjem dovoljno kalcija ili vitamina D iz zamjena mlijeku, rekla je glavna autorica studije dr. Anne Des Roches s Odjela za alergije na Centre Hospitalier Universitaire Sainte-Justine Research Center of the University of Montreal u Kanadi.

‘Alergija na mlijeko jedna je od najčešćih alergija na hranu kod djece’, rekla je Des Roches. ‘Djeca umjesto toga mogu imati formulu, starija djeca sojino mlijko, rižino mlijeko ili bademovo mlijeko, no sve su te zamjene manje nutritivne’.

‘Za svu djecu s alergijom na mlijeko, konzultacije s nutricionistom uvijek su dobra stvar’.

Između 2011. i 2014., istraživači su usporedili 52 djece s alergijom na kravlje mlijeko, u dobi od oko sedam godina, s 29 djece koja su imala druge alergije na hranu. Izmjerili su ukupnu kompoziciju dječjeg tijela, razine vitamina D u krvi i mineralnu gustoću kosti lumbalne kralješnice te su upotrijebili prehrambeni upitnik za procjenu prehrambenog kalcija i unosa vitamina D.

Više od 60 % djece s alergijom na mlijeko nije unosilo preporučene dnevne doze kalcija putem hrane, u usporedbi s 25 % djece s drugim alergijama na hranu. Manje od 15 % djece iz obje grupe unosilo je preporučene dnevne unose vitamina D.

Djeca s alergijom na mlijeko imala su i manju koštanu mineralnu gustoću od ostalih i 6 % je imalo nisku koštanu masu, dok nitko od djece u usporednoj skupini nije imao nisku koštanu masu, prema rezultatima objavljenim u časopisu Pediatrics.

‘Važna poruka je ta da bi ta djeca trebala biti preventivno nadzirana kako bismo bili sigurni da uzimaju dovoljno kalcija i vitamina D kako bi imali snažne kosti i kako bi izbjegli probleme s kostima’, rekla je Des Roches. ‘Što se drugih stvari tiče, djeca su vrlo dobrog zdravlja’.

Manje od polovine djece s alergijama na mlijeko uzimaju kalcij i vitamin D u dodacima prehrani.

Niska koštana mineralna gustoća lumbalne kralješnice vezana je za veći rizik od prijeloma za djecu, rekla je Tania Winzenberg s Menzies Institute for Medical Research and School of Medicine at the University of Tasmania u Australiji, koja nije sudjelovala u istraživanju.

‘Sve u svemu, rezultati nisu iznenađujući – kao što i autori indiciraju, uklanjanje mliječnih proizvoda iz prehrane utječe na druge prehrambene čimbenike, osim kalcija i vitamina D i prethodna istraživanja pokazala su da je izbjegavanje mlijeka povezano s nižom mineralnom gustoćom kosti u predpubertetskoj djeci.

Neke zamjene mliječnim prozivodima, poput soje, nadopunjene su kalcijem, a tofu, riba, orašasti plodovi i neko povrće može biti izvrstan izvor dodatnog kalcija također, rekla je.

Kako bi povećali zdravlje kostiju općenito, važan je unos voća i povrća kao i sudjelovanje u fizičkoj aktivnosti i sportu

‘Djeca s alergijom na kravlje mlijeko nisu manje zdrava od drugih, no u ovom uzorku imaju manji unos kalcija i manju mineralnu gustoću kostiju’, rekao je dr. Metthew Greenhawt s odjela za alergije na Children’s Hospital Colorado u Aurori.

‘Ovo je vrlo realističan rizik za takvu djecu, i liječnik i alergolog u primarnoj njezi treba biti svjestan kako kontrolirati ove pacijente’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.