Sloveniji liječnici nedostaju, no ne u mjeri da rade bez znanja slovenskog

Iako Slovenija ima veli nedostatak liječnika, njihovo strukovno udruženje i ministarstvo zdravlja protiv su dovođenja stranih liječnika ukoliko ne govore slovenski, istaknuto je na sastanku u Mariboru posvećenom problemima kliničkog centra oko osiguranja potrebnog kadra.

Ravnatelj mariborskog kliničkog centra kojem gravitira skoro pola milijuna pacijenata, nedavno je angažirao anesteziologe iz Rijeke koji u Sloveniji rade u dogovoru s matičnom bolnicom, pa u Maribor dolaze u dane vikenda, piše Hina.

Gregor Pivec brani taj potez realnom situacijom, ali neki ga osporavaju i drže zaobilaženjem legalnih načina za popunjavanje kadrovskih rupa u zdravstvu.

‘Ugovor koji smo zaključili s hrvatskim anesteziolozima je zakonit, to je bilo jedino rješenje, a na tržištu tražimo nove anesteziologe’, rekao je ravnatelj Pivec, upozoravajući da bi u suprotnom bolnica morala odgoditi neke operacije koje su već u programu i da u Sloveniji nisu mogli dobiti nužno potreban kadar.

Prema riječima državne tajnice u ministarstvu zdravstva Sandre Tušar, problem deficita liječnika nije prisutan samo na području Maribora gdje nedostaje oko 300 liječnika nego u cijeloj državi koja će do 2025. trebati 1.800 novozaposlenih liječnika.

No, Tušar i predsjednik slovenske liječničke komore Andrej Možina potez Maribora dovode u pitanje jer su liječnici iz Hrvatske koji u Maribor dolaze vikendom angažirani preko agencije koja uzima proviziju, što povećava trošak, a smatraju da se problem mogao riješiti i u Sloveniji, bez dovođenja stranih liječnika.

U Sloveniji slovenski

Službeno je stajalište liječničke komore da se u Sloveniji govori slovenskim jezikom koji je služben, kazao je Možina, dodavši da se pitanje jezika ne bi postavilo kao problem da su Mariborčani pokušali naći anesteziologe u Sloveniji, što se uz nešto više napora moglo postići.

‘I ministarstvo zdravstva stoji na stajalištu da prednost treba dati slovenskim liječnicima, te da je u Sloveniji službeni jezik slovenski’, rekla je Tušar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.