Prosječni promatrač neće znati zaustaviti krvarenje unesrećenog

Tek nekolicina Amerikanaca prošla je tečaj prve pomoći posljednje dvije godine i oni koji jesu vjerojatno nisu naučili kako da kontroliraju teško krvarenje, ukazuju rezultati američke studije.

Otkrića dolaze istodobno s naporima liječnika i osoblja hitne medicinske službe da eliminiraju smrti u masovnim ubojstvima i katastrofama, a koja bi se dala izbjeći s odgovarajućom kontrolom krvarenja na mjestu događaja. Nacionalni protokol poznat kao Hartford Consensus, poziva strance i promatrače nesreća da poduzmu određene korake i pomognu ranjenima prije nego hitno medicinsko osoblje stigne na scenu.

‘Ključno pitanje kod velikih krvarenja bilo kojeg uzroka je vrijeme’, rekao je glavni autor studije dr. Lenworth Jacobs, istraživač na Sveučilištu Connecticut i predsjedavajući na Hartford Consensus.

‘Bitno je da prosječna osoba razumije koncept upotrebe svojih ruku kako bi primijenila pritisak na mjesto krvarenja, što će zaustaviti krvarenje’, rekao je Jacobs.
Za procjenu koliko je prosječna osoba spremna pomoći pacijentu koji krvari u slučaju nužde, Jacobs i njegovi kolege ispitali su 1.051 čovjeka u telefonskom istraživanju na engleskom i španjolskom.

Sveukupno, 47 % ispitanika reklo je da nikada nisu prošli tečaj prve pomoći. Oko polovina istih reklo je da su trening prošli prije više od pet godina. Samo 13 % ispitanika reklo je da su trening prošli unutar posljednje dvije godine.

Između 941 pojedinaca koji su rekli da su u stanju pružiti prvu pomoć, 98 % reklo je da će vjerojatno pokušati zaustaviti krvarenje člana obitelji s teškom ranom noge. Većina bi koristila kompresiju ili pritisak, a trećina bi stavila kompresiju.

Oko polovine, koji su rekli da su u stanju dati prvu pomoć, nasumično su ispitani što bi učinili nakon prometne nesreće; 92 % je reklo da bi donekle vjerojatno pokušalo zaustaviti krvarenje ozlijeđenog stranca.

Što se tiče masovnih ubojstava, 75 % ljudi, nasumično odabranih, koji su trebali zamisliti ovaj scenarij, reklo je da bi pokušalo pružiti prvu pomoć ako se čini sigurnim, prema izvjeću objavljenom u časopisu Journal of American College of Surgeons.

Moguće je, priznaju autori, da su ispitanici u studiji izrazili veću spremnost da pomognu nego što bi pomogli u stvarnoj životnoj hitnoj situaciji.

Čak i tako, rezultati ukazuju na spremnost običnih građana da interveniraju kada su stranci teško ozlijeđeni, kao i za potrebom rasprostranjenijih tečajeva prve pomoći koji uključuju lekcije o zaustavljanju krvarenja, rekao je dr. Peter Pons, liječnik hitne medicinske pomoći i istraživač na Sveučilištu Colorado School of Medicine.

‘Vrlo je važno da se kontrola krvarenja uvrsti u tečajeve prve pomoći kao prikladna komponenta baze znanja svakog građanina’, rekao je Pons.

Čak i bez formalne obuke, bilo tko možr pomoći u hitnim situacijama, rekao je Jonathan Epstein, direktor znanosti i razvoja sadržaja za američki Crveni križ.

‘Svatko može zaustaviti krvarenje s malo ili bez formalnog treninga, tek s pomoću svojih ruku i primjenom izravnog pritiska na ranu dok se čeka hitna medicinska ekipa.

‘Kada netko obilno krvari, odnosno kada se spašava nečiji život, važnije je da netko želi pomoći nego da stoji zabrinut i razmišlja koliko može naštetiti pritiskom na ranu’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.