Petrova dobila status “Rodilišta prijatelji djece”, ali s 1.500 poroda manje nego proteklih godina

Petrova dobila status "Rodilišta prijatelji djece", ali s 1.500 poroda manje nego proteklih godina

Petrova bolnica posljednja je u nizu bolnica koje su dobile status “Rodilišta prijatelji djece”, ali svečanost priznanja obilježio je podatak kako je broj rođenja u toj bolnici u drastičnom padu u odnosu na protekle godine.

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrova) unijela je brojne promjene kako bi zaslužila status prijatelja djece: uredila odjele, omogućila 24-satni zajednički boravak majki i novorođenčadi te počela promicati i pružati pomoć pri dojenju. Petrova se tako sada pridružila 31 rodilištu u Hrvatskoj koja su u 23 godine postojanja programa stekla taj status.

Pad u broju poroda odražava pad nataliteta na nacionalnoj razini

Pročelnik Klinike Slavko Orešković je međutim želio istaknuti značajan pad u broju poroda koji je Klinika zabilježila u odnosu na prethodne godine:

Prošle godine u klinici smo imali 3998 poroda, a nekada smo imali u prosjeku 5500 poroda, nekih godina i 6500. U cijeloj Hrvatskoj prošle je godine pao broj poroda ispod 40.000. To nije dobar trend i cijela bi država  trebala pronaći način kako to zaustaviti jer po ovoj stopi pada nataliteta za 50 godina imat ćemo oko milijun stanovnika manje,

rekao je Orešković za Index.

Činjenicu da je Petrova posljenja u nizu rodilišta koja su stekla taj status, Orešković se osvrnuo kako je Klinika za ženske bolesti i porode specifična po tome što skrbe o posebnim slučajevima – novorođenčadi s vrlo malom težinom te prate patologiju trudnoće. Istaknuo je kako podatak o perinatalnom mortalitetu od 4,6 promila (za 2015. godinu) svrstava Petrovu u red najvećih svjetskih klinika, a uz to prošle godine nije umrla niti jedna trudnica.

23 godine programa “Rodilišta prijatelji djece”

Program “Rodilišta prijatelji djece” već preko dva desetljeća provode UNICEF i Ministarstvo zdravlja, a ono obuhvaća 10 kriterija vezanih uz odnos prema djeci i poticanje dojenja.

Iz koordinacije programa kao sljedeći korak najavili su unapređenje postojećeg stanja u bolnicama u korist majki te pojačanu skrb za djecu pod intenzivnom skrbi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.