Nataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma i liječničke nedodirljivosti

Nataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma i liječničke nedodirljivosti. Koja su prava rodilja?

Nakon održanog simpozija Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda, ginekolozi su se prošli tjedan oglasili sa zahtjevom za definiranje pravnog statusa i prava fetusa. Uoči formuliranja prijedloga i slanja nadležnom Ministarstvu zdravlja, udruge civilnog društva angažirane na obrani ženskih reproduktivnih prava odlučile su izraziti svoju zabrinutost:

Čak 19 izlaganja bilo je posvećeno problemima etičke, pravne, materijalne i kaznenopravne odgovornosti liječnika porodničara, s naglaskom na suodgovornost rodilje za ishod poroda, ali i suodgovornost opće javnosti, posebno roditeljskih udruga, za promjenu paternalističke paradigme u liječenju i/ili vođenju poroda i sve češćem insistiranju rodilja da im se pristupi kao ravnopravnim, autonomnim sudionicama poroda. Riječ je o brutalnoj inverziji, jer bi se po ključnim izlaganjima moglo zaključiti da najveći problem hrvatske ginekologije i najčešći razlozi za loš ishod poroda nisu liječnici i zdravstvene ustanove, već rodilje koje su počele upravljati porodom umjesto profesionalaca,

stoji u priopćenju na stranicama Roda koje potpisuje Nataša Škaričić.

 

Nataša Škaričić: Ginekologiju muči problem paternalizma
Foto: Roda – Roditelji u akciji Facebook

Problem paternalizma i liječničke nedodirljivosti

Zabrana pobačaja na zahtjev majki nije izgledna mogućnost jer se radi o komercijalnoj usluzi u zdravstvu.

Dok se opasnost donošenja restriktivnih zakona precjenjuje, problem paternalizma u odnosu prema trudnicama te nedodirljivost liječnika je podcijenjena, smatra Nataša Škaričić.

Iznosi se kako u hrvatskom zdravstvu prevladavaju medicinske pogreške u kirurgiji i ginekologiji – na njih otpada preko 50 % stegovnih postupaka u Hrvatskoj liječničkoj komori. U vještačenjima je pak ocijenjeno kako je čak 60 % grešaka uzrokovano nemarom liječnika. Najveći broj odšteta temeljem pravomoćnih sudskih presuda za pogreške u liječenju isplaćen je zbog pogrešaka u ginekologiji.

To su problemi ginekologa, a trebali bi interesirati i Ministarstvo zdravlja, stoji u pismu.

Pacijenti ne znaju svoja prava

12 godina od donošenja Zakona o zaštiti prava pacijenata, ne funkcionira nijedan oblik institucionalnog nadzora provedbe tog zakona i poštivanja prava pacijenata, a u mnogim se bolnicama ne može ostvariti ni pravo na dostupnost cjelovite medicinske dokumentacije.

 

Analizirajući program skupa, Škaričić je zaključila kako se većina izlaganja osvrnula na ulogu demokratizacije ginekologije u sigurnosti poroda na nedopustiv način – prikazujući kao glavni problem to što su rodilje počele upravljati porodom umjesto profesionalaca.

Izlaganje dr. Blagaića Škaričić je nazvala nerelevantnim i etički problematičnim jer se u javnosti želi istaknuti samo jedan slučaj kako bi se potkrijepila teza o problemu nesuradljivosti rodilja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.