Lijekovi za ovisnost zlouporabljuju se u barem 20 % slučajeva, a najviše metadon

Lijekovi za ovisnost o drogama zlouporabljuju se u barem 20 % slučajeva, a najviše metadon

Lijekovi za ovisnost o drogama zlouporabljuju se i preprodaju, a najviše se zloupotrebljava metadon, neki su problema prepoznatih na Drugom hrvatskom kongresu za liječenje ovisnosti o drogama koji je u Šibeniku okupio stručnjake iz Hrvatske i regije.

U nedostatku relevantnih podataka za Hrvatsku, prema referentnim je svjetskim istraživanjima procijenjeno je kako se i kod nas preprodaje i završava na crnom tržištu oko 20 % lijekova za liječenje ovisnosti, prenosi Večernji list.

Lijekovi za ovisnost se preprodaju

Lijekovi za ovisnost o drogama preprodaju se u 23 do 39 % slučajeva, dok se stope namjerne nepropisne primjene lijekova za ovisnosti kreću od 18 do 81 %, iznio je doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti KB Sestara milosrdnica. Dr. Bagarić je zlouporabu predstavio kao rastući problem te je istaknuo kako je potrebno utvrditi učinkovite mjere za suzbijanje zlouporabe i namjerne nepropisne primjene koje smanjuju učinkovitost liječenja.

Prof. dr. Slavko Sakoman naveo je kako se među lijekovima i supstitucijskim terapijama najviše zloupotrebljava metadon.

U Hrvatskoj se trenutačno liječi oko 8500 ovisnika, a podršku im pružaju članovi obitelji koji su važna stavka u sustavu liječenja.

Rješenje je usuglašena politika i informatizacija sustava

Od velike je važnosti i povezivanje u CEZIH – Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske. CEZIH bi mogao riješiti neke od izazova u regulativi opijatske terapije tako što bi povezao sve Centre za liječenje ovisnosti, psihijatre koji propisuju terapiju te liječnike obiteljske medicine. Na taj bi se način ovisnicima mogla pružiti sustavna online podrška za što kvalitetnije liječenje.

Informatiziranje sustava i uvođenje e-kartona u tom bi smislu bilo od velike pomoći jer bi svakom liječniku Centra za liječenje ovisnosti omogućilo umrežavanje i pristup informacijama relevantnima za njihovo područje. Liječenje bi na taj način postalo transparentnije te bi se dodatno smanjila mogućnost namjerne nepropisne primjene kao i preprodaje lijekova za ovisnost o drogama.

Kongres se održao u organizaciji Hrvatskog društva za alkoholizam Hrvatskog liječničkog zbora te Ureda za droge RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.