Dob prvog spolnog odnosa zapisana je u genima

Dob prvog spolnog odnosa zapisana je u genima

Priroda naspram odgoja: dob prvog spolnog odnosa pod utjecajem je različitih faktora, od odgoja i roditeljskog nadzora do kulture i pritiska vršnjaka, a ako je vjerovati znanstvenicima – ona je zapisana i u genima!

Fascinantan uvid u socijalni utjecaj gena

Jeste li znali da su žene 1880. godine prvu mjesečnicu (menarhe) dobivale oko 18 godine, dok je 1980. taj prosjek pao na 12,5 godina?

Znanstvenici se nisu složili oko čimbenika koji su utjecali na tu promjenu: jedni su pretpostavili da se radi o boljoj prehrani i razvoju tijela, drugi su to pripisali industriji i porastu broja kemikalija u okolišu.

Faktori koji utječu na promjenu dobi menarhe zainteresirali su znanstvenike jer su prethodna istraživanja povezala dob prve menstruacije s dobi prvog spolnog odnosa, dobi prilikom rođenja prvog djeteta, manjim obrazovnim uspjehom te lošijim zdravljem. Otkriveno je 123 genetskih varijanta koje utječu na pojavu prve menstruacije, a isti geni tempiraju početak puberteta kod muškaraca.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge odlučili su dalje istražiti koji gene povezane s menarhe i pubertetom, odnosno otkriti imaju li oni utjecaj na dob prvog spolnog odnosa, starosti u vrijeme rođenja prvog djeteta, broja djece te neke druge parametre životnog uspjeha, piše MNT.

Utjecaj gena na dob prvog spolnog odnosa

Povijesno se smatralo kako je dob prvog spolnog odnosa kao i rođenja prvog djeteta najviše pod utjecajem vršnjaka i odnosa s roditeljima, zatim niskog roditeljskog nadzora, nedostatka vjerskih uvjerenja te drugih socijalnih i kulturnih parametara.

No, kako se sad pokazuje, geni također igraju ulogu u spolnom sazrijevanju i utječu na dob prvog spolnog odnosa.

Tim sa Sveučilišta Cambridge otkrio je 38 genskih varijanta koje utječu na dob prvog spolnog odnosa, a mnoge od njih poznate su od ranije po svojoj ulozi u razvoju mozga i neuralnih veza.

Jedan od identificiranih gena, CAMD2, tako se povezuje s većom sklonosti preuzimanju rizika, ranijim stupanjem u spolne odnose i većim brojem djece.

Društveni i kulturni čimbenici i dalje su relevantni, no ovo je istraživanje pokazalo kako na dob prvog spolnog odnosa također utječu geni koji određuju vrijeme tjelesne zrelosti kao i geni koji čine prirodne razlike u našim osobnostima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.