Opioidi: Deset smrtno predoziranih od fentanila

Divizija za javno zdravlje Sacramento County, California, SAD, upozorava javnost na oštri porast slučajeva predoziranja povezanih s opioidima u protekla dva tjedna.

Do sada, 42 predoziranja prijavljena su Diviziji Sacramenta i sumnja se da je 10 ljudi umrlo zbog tableta predstavljenih kao paracetamol/hidrokodon (Norco), no uistinu su sadržavale fentanil, piše Pharmacy Times.
Devet od svih smrti dogodile su se u Okrugu Sacramento, a jedna smrt prijavljena je u Yolo Countyju.

Spolne razlike među žrtvama nema, podjednako je riječ o ženama i muškarcima, a dob onih koji su se predozirali u rasponu je od 16 do 67 godina.

‘Neki koji su tablete uzeli, rekli su da im je rečeno kako je riječ o Norcu’, stoji u izjavi za javnost Divizije za javno zdravlje.

‘Međutim, tek objavljeni rezultati indiciraju da su neke pronađene tablete testirane i da nisu pokazale sadržaj hidrokodona ili paracetamola. Laboratorij je identificirati pilule kao one koje sadržavaju fentanil’.

Neki su pacijenti, hospitalizirani zbog predoziranja, pušteni kućama. Oni koji su koristili lijek rekli su da su ih dobili od stranaca, susjeda ili prijatelja.

Divizija javnog zdravlja podsjeća javnost da simptomi predoziranja opioidima mogu manifestirati prestanak reagiranja, poteškoće kod disanja, koža koju mijenja boju u plavu, povraćanje i male zjenice.

Ukoliko se pojedinac predozira, trebao bi se dati Naloxone, no Divizija za javno zdravlje upozorava da bi se trebala pozvati policija čak i ako se nalokson primjenjuje jer pacijent može relapsirati i nakon reversala.

‘Nekim pojedicnima potrebno je više doza naloksona’, stoji u izjavi.

Fentanil je je posebno opasan jer je bez mirisa i nije ga lako razlikovat od proizvoda koji nije onečišćen fentanilom. Oko 80 puta je jači od morfija i stotinu puta jači od heroina, prema Diviziji za javno zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.