Grčko plesanje dobro za pacijente s kroničnim zatajenjem srca

Grčko plesanje poboljšava sposobnosti skakanja kod starijih pacijenata sa zatajenjem srca, prema istraživanju objavljenom u European Journal of Cardiovascular Nursing.

Nasumično odabrani pacijenti koji su plesali grčke plesove, skakali su više i brže od svojih sjedilačkih kolega. Oni koji su plesali, imali su jače noge i mogli su dulje hodati.

‘Grčki su plesovi važan dio vjenčanja i drugih svečanosti i popularni su među starijom populacijom’, rekao je Zacharias Vordos, psiholog za vježbanje na Aristotle University u Tesalonikiju, u Grčkoj, piše MedicalXpress.

‘Vjerujemo da ples povećava atraktivnost rehabilitacijskih programa za pacijente s kroničnim srčanim zatajenjem. Ovo je bila prva studija koja je opisala utjecaj tradicionalnog grčkog plesa na sposobnosti skakanja.

Studija je uključivala 40 grčih pacijenata, s kroničnim zatajenjem srca, kojima su nasumično dodijeljena tri mjeseca rehabilitacijskog programa temeljem tradicionalnog grčkog plesanja ili su nastavili s njihovim uobičajenim sjedilačkim načinom života.

Vježbanje se odvijalo u tri gimnastičke dvorane i ponavljalo se tri puta tjedno od 40 do 65 minuta. Pacijenti su imali u prosjeku 73 godine i nitko ništa nije vježbao proteklih nekoliko godina.

Na početku i na kraju studije, istraživači su testirali sposobnosti skakanja sudionika, koristeći Myotest-Pro dinamometar. Sposobnosti skakanja uključivale su visinu skoka, broj puta koliko noge nisu bile u kontaktu s podom i snaga i brzina tijekom skokova. Ukoliko pacijenti nisu dobro čuli upute, dobili su i audio i vizualne alarme od istraživača koji su im nalagali kada da počnu skakati.

Snaga nožnih mišića ocjenjivala se dinamometrom noga-prsa. Izdržljivost mišića nogu procjenjivala se pomoću šestominutnog testa hodanja.

Na početku studije nije bilo razlike u mjerenjima između grupa.
Nakon tri mjeseca, pacijenti, koji su sudjelovali u grčkom plesanju, skakali su više i brže od svojih sjedilačkih vršnjaka. Također su imali jače noge i mogli su hodati dalje, čime su demonstrirali i veću izdržljivost.

Kada su istraživači usporedili izvedbu na plesnoj grupi na početku i na kraju studije, otkrili su da se njihova izdržljivost i snaga nogu pojačala za 10 % i da su skakali 10 % više i oko 6 % brže. Sjedilačka grupa nije pokazala promjenu između inicijalnih i finalnih mjerenja.

‘Naša studija pokazuje da tradicionalni grčki ples poboljšava snagu, izdržljivost i sposobnosti skakanja kod starijih pacijenata sa zatajenjem srca’, rekao je Vordos.

Pacijenti koji su sudjelovali u grčkom plesanju skočili su više na kraju programa, vjerojatno jer su imali snažnije mišiće nogu.

‘Fizičke prednosti grčkog plesa trebale bi pacijentima dati više neovisnosti u dnevnom životu, na način da im pomogne da hodaju ili se uspinju stepenicama. Također bi trebalo poboljšati njihovu koordinaciju i smanjiti rizik od padova i ozlijeda. Moguće je da grčki ples također daje srčane prednosti kao što su demonstrirali programi Zumba fitnesa s latino glazbom’.

Vordos zaključuje: Sudjelovanje na plesnim tečajevima veća je od 90 % što sugerira da bi ova vrsta kardio rehabilitacije mogla privući više pacijenata od uobičajenih programa.

Tradicionalni grči ples je ugodan i društven, a sada smo pokazali da dovodi i do zdravstvenih prednosti kod starijih pacijenata s kroničnim zatajenjem srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.