Koje su vrste magnezija i kada ih primijeniti?

Evo koje su vrste magnezija dostupne u Hrvatskoj te koja se kad primjenjuje.

Kako uz različite vrste magnezija odabrati pravi dodatak prehrani?

Magnezij se u različitim oblicima dodataka prehrani najčešće primjenjuje za umanjivanje osjećaja umora i iscrpljenosti, kao podrška normalnom metabolizmu te koštanom, mišićnom i živčanom sustavu. Iako se radi o mineralu od esencijalne važnosti, nedostatak magnezija ujedno je i jedan od najčešćih.

Oblici magnezija dostupni na našem tržištu razlikuju se po cijeni, bioraspoloživosti i mogućem (ne)željenom laksativnom učinku.

#1 Magnezij oksid

Magnezijev oksid je najzastupljenija vrsta magnezija i često se koristi upravo zbog pristupačnosti i cijene.

Međutim, iako ovaj dodatak sadrži visoku koncentraciju magnezija (oko 60 %), bioraspoloživost mu je vrlo niska (svega 4 %) što znači da će primjerice iz kapsula magnezija od 500 mg oko 288 mg ostati neiskorišteno. Ima opuštajuće djelovanje, ali i laksativni učinak.

#2 Magnezij citrat

Magnezij citrat dolazi u niskim koncentracijama, ali suprotno oksidu visoke je raspoloživosti (oko 90 %). Citrat se zato jako brzo apsorbira i dobro iskorištava u tijelu. Uspješno se primjenjuje kao dodatak prehrani uslijed nedostatka magnezija, ali također može imati laksativni učinak.

#3 Magnezij klorid

Iako sadrži najmanju količinu magnezija u spoju (12 % elementarnog magnezija), magnezijev klorid je sasvim ioniziran i topiv u vodi zbog čega ima dobru iskoristivost. Magnezijevom kloridu pripisuju se brojna (još nepotvrđena) ljekovita svojstva.

#4 Magnezij malat

Malat je manje poznati oblik magnezija s visokom razinom bioraspoloživosti bez laksativnog učinka. Magnezij malat primjenjuje se kod umora i mišićne boli uzrokovane nedostatkom magnezija, a istražuje se i njegov učinak na pacijente s fibromijalgijom.

#5 Magnezij glicinat

Kombinacija magnezija (50 % udjela) i aminokiseline glicin ima vrlo dobru iskoristivost, ali bez laksativnog učinka jer se glicin aktivno prenosi kroz stijenku crijeva. Budući da i magnezij i glicin imaju opuštajući i umirujući učinak, ova se kombinacija osim kod manjka magnezija koristi kod kronične boli i napetosti (hipertonusa) mišića.

 

Food containing magnesium

 

Zašto je magnezij važan?

Magnezij je neophodan u nizu procesa u tijelu: između ostalog, doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije te normalnom funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava.

Nedostatak magnezija može uzrokovati glavobolje, grčeve u mišićima, glavobolje i osjećaj umora, a manjak ovog minerala primjećen je i kod nekih kardiovaskularnih tegoba kao što su srčane aritmije, oslabljena periferna cirkulacija i slaba regulacija krvnog tlaka.

Magnezij u hrani nalazi se najviše u namirnicama poput tamnog lisnatog povrća, grahorica, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]

Pripazite da unosite adekvatnu količinu magnezija ako se bavite sportom, u razdobljima pojačanog stresa te ako ste kronični bolesnik.

Smanjeni unos magnezija može biti rezultat prehrane koja se temelji na rafiniranim ugljikohidratima, redovite konzumacije alkoholnih ili gaziranih pića te uzimanja nekih lijekova poput onih za srce, astmu ili diuretika.

[/box]

Preporučene dnevne doze magnezija

Dob / spol Preporučene dnevne doze magnezija*
Muškarci 350 mg
Žene 300 mg
Djeca (1 do <3 godine) 170 mg
Djeca (3 do <10 godina) 230 mg
Dječaci (10 do <18 godina) 300 mg
Djevojčice (10 <18 godina) 250 mg

*Prema izvješću EFSA-e.

 

 

uskane nasionaMagnezij – najjači dostupni relaksirajući mineral

Umorni ste, iscrpljeni ili razdražljivi? Osjetljivi ste na dodir ili Vas bole noge, ramena, ruke i leđa? Možda ste pak primijetili da Vam se noge bez nekog očitog razloga grče?

 

 

[toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]

4 thoughts on “Koje su vrste magnezija i kada ih primijeniti?

  1. Josip kaže:

    Kako smanjiti neuropatiju tankih vlakana živaca dominantno C-vlakna …..molim preporuku …
    —+++ REUMATOIDNI ARTRITIS—–

  2. Pingback: Kako olakšati prve upale nakon treninga? | Snatch fitnes i trening centar – Rijeka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.