Europski parlament podupro prijedlog za odobrenje glifosata

Europski političari predložili su da se herbicid glifosat treba odobriti na idućih sedam, umjesto, od strane Europske unije, 15 predloženih godina.

Aktivisti za zaštitu okoliša zahtijevali su zabranu glifosata, koji se upotrebljava u proizvodima poput Roundupa, biotehnološke kompanije Monsanto, na temeljima da uzrokuje rak, iako se znanstvenici EU i U.N. -ove agencija IARC ne slažu međusobno oko poveznice s rakom, piše Reuters.

Europska komisija predložila je da se glifosat odobri za idućih 15 godina nakon što važeća dozvola istekne u lipnju.

Prijedlog Europskog parlamenta podržao je obnovu na sedam godina i pozvao na zabranu neprofesionalne upotrebe, kao i upotrebu glifosata na dječjim igralištima i javnim parkovima.

Angelique Delahaye, francuska članica Europske pučke stranke, skupine glavnog desnog centra u Parlamentu, kaže da su mnogi ljudi zabrinuti, no da poljoprivrednicima glifosat treba.

‘Poljoprivredni sektor uvelike ovisi o tome i apsolutno je neophodno pronaći rješenja koja bi zamijenila glifosat prije nego ga potpuno zabranimo’, rekla je.

Prijedlog od srijede nije obvezujuć, no može utjecati na države članice, naročito do sada neodlučne o tome da li dozvoliti upotrebu glifosata ili ne.

Države članice, produženje odobrenja trebale su izglasati u ožujku, no izvor EU, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da nije bilo dovoljno podrške da dođe do većinske odluke, stoga je glasovanje odgođeno.

Europska agencija za sigurnost hrane, EFSA, koja savjetuje kreatore politike EU, izdala je mišljenje u studenom da je malo vjerojatno da glifosat uzrokuje rak.

No, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) pri WHO, klasificirala je glifosata kao ‘vjerojatno kancerogen za ljude’.

Sastanak iza zatvorenih vrata o pesticidima dogodit će se 18.-19. svibnja, iako bi različiti odbori mogli o pitanju debatirati i ranije.

Među velikim EU državama članicama, Francuska je izrazila protivljenje glifosatu, dok su Britanija i Njemačka rekle da će poduprijeti njegovu upotrebu.

Zelena stranka, koja je željela zabranu, kaže da europske vlade i i Europska komisija ne mogu ignorirati zabrinutosti iznesene u Europskom parlamentu.

Glifosat Task Force, postavljen da predstavlja industriju, rekao je da je supstanca ‘ključan alat u suzbijanju korova i zaštite usjeva’.

‘Informirana debata ne može se postići metodom raspirivanja panike ili promocijom dezinformacije i neutemeljene tvrdnje’, stoji u priopćenju Task Forcea.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.