Insekticid za trešnje može nositi zdravstvene rizike za ljude

Dimetoat, insekticid koji se naširoko koristi za zaštitu usjeva, poput trešanja, može biti štetan za ljude, objavila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), savjetnik kreatora politike EU.

Izvještaj slijedi nakon zahtjeva Francuske, koja poziva na zabranu insekticida diljem Europe, a kojeg proizvode kompanije, među kojima i njemački BASF i Cheminova, dio FMC-a. Niti jedna tvrtka nije imala komentar, piše Reuters.

Tvar je pronađena u mnogim proizvodima, širokom rasponu voća i povrća, a Francuska je određenu zabrinutost podigla oko trešanja, koje se tretiraju dimetoatom u borbi protiv voćnih mušica.

Prema EFSA-i, postoji manjak informacija, no kaže da ne može isključiti ‘potencijalni dugoročni zdravstveni rizik potrošača od tragova kemikalije u proizvodima’.

EFSA navodi zabrinutost zbog toksičnosti za ljudsko zdravlje, a neke američke znanstvene studije pokazale su i rizik od raka.

Francuska je u veljači na svojoj zemlji zabranila pesticid na bazi dimetoata, koji se rabi za liječenje trešnje, što je izazvalo prosvjed francuskih poljoprivrednika koji kažu da ne postoji održiva alternativa.

U priopćenju u ponedjeljak, francuska ministrica poljoprivrede Stephane Le Foll pozvala je na hitne mjere diljem EU za spriječavanje upotrebe proizvoda koji sadrži dimetoat kao i marketing trešanja uzgojenih pomoću ovog pesticida.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da Komisija analizirati izvješća i da će o njima raspravljati na sastanku stručnjaka iza zatvorenih vrata 28 zemalja članica EU-a u petak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.