Njemačka podupire plan EU da se dozvoli upotreba glifosata

Njemačka planira poduprijeti prijedlog EU koji bi dozvolio upotrebu glifosata u ubojici korova, prema pismu njemačkog ministra poljoprivrede.

Glifosat se upotrebljava u mnogim herbicidima, uključujući Round up biotehnološkog diva Monsanto, no izazvao je spor između Europske unije i agencija U.N. -a oko pitanja izaziva li rak ili ne.

EU je prošlog mjeseca odgodio odluku o tome hoće li odobriti prijedlog Europske komisije za proširenje ovlaštenja glifosata za idućih 15 godina do 2031. Trenutna dozvola važeća je do lipnja, piše Reuters.

U njemačkom pismu, o kojem je prvi izvijestio Suddeutsche Zeitung, jedinica za zaštitu biljaka ministarstva, kaže da se slaže s procjenom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja je izdala mišljenje da nije vjerojatno da glifosat izaziva rak.

Zaključak EFSA-e bio je u suprotnosti s pogledom International Agency for Research on Cancer (IARC) pri Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je glifosat klasificirala kao ‘vjerojatno kancerogen za ljude’.

Aktivisti za zaštitu okoliša pozvali su na zabranu glifosata, a njemačka grupa za zaštitu okoliša rekla je, ranije ove godine, da je pronašla tragove kemikalije u 14 najpopularnijih piva u zemlji.

Studija EFSA-e fokusira se na glifosat kao jednu aktivnu tvar, no Europska komisija objavila je da će nastojati utvrditi trebaju li neki proizvodi biti zabranjeni zbog tvari koje se spajaju s glifosatom, a koji bi se mogao dodati rizicima.

Francuska agencija za zdravlje i sigurnost prošlog je tjedna objavila da je spremna zabraniti ubojicu korova, koji se kombiniraju s kemikalijom glifosat i tallowaminom zbog zabrinutosti oko mogućih zdravstvenih rizika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.