Ginekolozi: Tražimo da se fetus zaštiti kao pacijent

Definiranje pravnog statusa fetusa i njihovih prava te omogućavanje primaljama da samostalno vode fiziološke porode – zaključci su ginekologa nakon simpozija Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda, na kojem su sudjelovali i pravnici i predstavnici pacijenata.

Ovi će prijedlozi biti pravno formulirani i upućeni nadležnom Ministarstvu zdravlja tijekom sljedećih desetak dana, a cilj im je uređivanje prava i obveza u ginekologiji i porodništvu kao liječničkoj specijalnosti s najviše tužbi, piše Večernji.

Prvi, gore navedeni zaključak odnosi se na bitnu zakonsku izmjenu, koja među ostalim, potvrđuje da je struka jasno poručila kako se pri porodu brinu o dva pacijenta.

Zakonski, međutim, tome nije tako jer zakon ne poznaje fetus, odnosno nerođeno dijete kao pravni subjekt.

Problem u kliničkoj praksi nastaje kada se majka poziva na svoje pravo pacijenta i pritom svjesno ili nesvjesno uskraćuje pravo na medicinsku intervenciju u korist nerođenog, pojašnjava ovakav prijedlog prim. dr. sc. Vladimir Blagaić i opisuje na primjeru iz osobnog profesionalnog iskustva koje ga je, kaže potreslo kao liječnika, ali i čovjeka i oca.

Potresno iskustvo

Pacijentica s patološkom trudnoćom odbila je predložene nužne medicinske intervencije za njezin plod, kao i predloženi carski rez te je na taj način naškodila djetetu, koje je, po zakašnjelom porodu porođeno ozbiljno zdravstveno oštećeno.

Danas od njezine odluke ne trpi samo njezino dijete nego i obitelj te cjelokupno društvo. Dakle, koja prava je imao taj mali pacijent? On je Nepitani. Struka je napravila sve u postojećim zakonskim okvirima, poštujući majčinska zakonska prava kao pacijenta koja su prevladala odgovarajući klinički postupak.

Po sadašnjem pravnom tumačenju majka nije imala zakonske obaveze prema nerođenom, već samo moralne – opisuje ovaj liječnik zagrebačke KB Sveti Duh, koji je ujedno idejni organizator i voditelj simpozija. U tom konkretnom slučaju dr. Blagaić pojašnjava da bi promjena pravnog okvira omogućila, u izvanrednim medicinskim stanjima, intervenciju u interesu zaštite ploda. Isto tako zaštitilo bi se, kaže, i zdravstveno osoblje od dodatnog stresa zbog nemogućnosti da se napravi sve neophodno u interesu očuvanja života djeteta i majke.

Autonomija primaljama

Drugi prijedlog koji su liječnici definirali i koji prema zakonodavcu uskoro ide u formi prijedloga sudjelovale su i primalje za koje se traži autonomija. U praksi to znači da uredne trudnoće i porode mogu i trebaju primalje voditi samostalno.

‘U mojoj bolnici imam četiri boksa, šest kreveta u predrađaonici i tri primalje u smjeni. A standard bi trebao biti da u svakom boksu uz svaku ženu bude jedna primalja. Primalja može, i to je naš prijedlog, dovršiti trudnoće urednih nalaza, poroditi ženu, upisati u protokol, napisati otpusno pismo’, opisuje dr. Blagaić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.