Vijeće Europe: Opomena Italiji zbog otežanog pristupa abortusu

Prava žena u Italiji narušena su zbog ozbiljnih poteškoća s kojima se žene suočavaju u pokušaju da dobiju siguran pobačaj. Naime, mnogi talijanski liječnici odbijaju provesti postupak, priopćilo je Vijeće Europe.

Okončanje trudnoća u Italiji legalno je od 1978., no je talijanski Odbor za socijalna prava utvrdio da je situacija u zemlji povrijedila kako pravo žene na zaštitu zdravlja tako i pravo liječnika na dostojanstvo na poslu.

U značajnom broju talijanskih bolnica, pa i na jedinicama ginekologije, nema, ili ima vrlo malo liječnika koji obavljaju abortuse, tvrdi Odbor.

Žene koje traže abortus ponekad moraju otići izvan Italije ili negdje drugdje po zemlji, zaobilazeći zakone kako bi dobile termin za abortus.

‘Ove situacije mogu uključivati značajne rizike za zdravlje i dobrobit žena, što je u suprotnosti s pravom na zaštitu zdravlja’, rekao je Odbor.

Recenzija situacije Vijeće Europe proizašla je iz prigovora od strane CGIL-a, najvećeg talijanskog sindikata, koji se požalio da rastuća stopa prigovora savjesti među liječnicima, izuzetno otežava nekim ženama pristup abortusu.

CGIL kaže da je ministarstvo zdravlja drastično podcijenilo broj ilegalnih abortusa obavljenih u Italiji, za koje sindikat tvrdi da ih je i 50.000 godišnje.

Oko 70 % ginekologa, podaci su talijanske Vlade, ulaže prigovor savjesti.

Odgovarajući na prozivku Vijeća Europe, talijanski ministar zdravlja rekao je da Odbor nije u obzir uzeo najnovije podatke o problemu, a to je da se 60 % pobačaja provodi u zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Italija će sada biti u mogućnosti formalno odgovoriti Vijeću Europe, a Vijeće će nastaviti pratiti situaciju u Italiji, prema riječima glasnogovornika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.