Ispituju se tajne drevne kineske medicinske biljke

Znanstvenici raspliću tajne biljke koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kineska kapica – poznata i kao Huang-Qin – tradicionalno se koristi za groznicu, probleme s jetrom i plućima.

Znanstvenici su otkrili da biljka koristi specijalne puteve kako bi stvorila kemikalije s potencijalnim svojstvima u borbi protiv raka, piše BBC i kažu da je to korak prema mogućnosti u razmjerima proizvodnje novih lijekova.

Prof. Cathie Martin, sa John Innes Centre u Norwichu, vodeća je istraživačica studije, objavljene u Science Advances.

U suradnji s kineskim znanstvenicima, njezin je tim zaključio kako je biljka, Scutellaria baicalensis, sinteza kemikalija, poznata kao flavoni, odnosno flavonoidi. Flavoni su rasprostranjeni u biljnom carstvu, što nekim biljkama daje žive plave cvjetove.

‘Razumijevanje puteva kojima se stvaraju kemikalije, trebalo bi nam pomoći da proizvedemo ove specijalne flavone u velikim količinama,a što će omogućiti daljnja istraživanja u potencijal njihove medicinske upotrebe’, rekla je prof. Martin.

‘Uzbudljivo je razmatrati da biljke, koje se koriste kao tradicionalni kineski pripravci tisućama godina, mogu dovesti do učinkovite moderne medicine’.

Drevni lijek

Prethodna laboratorijska istraživanja ukazuju da flavoni imaju anti-kancerogena svojstva i nude nadu da jednog dana mogu dovesti do učinkovitih tretmana za liječenje raka.

Komentirajući studiju, dr. Alan Worsley sa Cancer Researh UK rekao je:
‘Ovaj rad odgovara na vrlo zanimljivo biološko pitanje o tome kako su ove biljke u stanju proizvesti određenu molekulu, no studija nije gledala mogu li se molekule upotrijebiti u liječenju raka’.

‘Umjesto toga, istraživači su gledali kako se ti sastojci prave u prirodi, što im može dopustiti da istih sastojaka naprave više u laboratoriju i da budu u stanju istražiti njegovu potencijalnu upotrebu’.

Biljka je član obitelji metvice i izvorna je kineska biljka.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, korijen Kineske kapice upotrebljavao se u kombinaciji s drugim biljkama za liječenje temperature i drugih bolova.

Postoji povećani znanstveni interes za drevne medicinske biljke.

U 2015. Tu Youyou dobila je Nobelovu nagradu za medicinu za svoj rad na artemisininu, lijeku protiv malarije, dobivenom od aktivne komponente biljke Artemisia annua.

Svojstva biljke, koja smanjuju temperaturu prvi su puta prepoznata u 4. stoljeću od strane kineskih liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.