Investitori u kampanji za smanjenjem upotrebe antibiotika u hrani

54 velike investitorske grupe, koje upravljaju imovinom vrijednom 1.4 trilijuna američkih dolara pokrenule su kampanju s ciljem ograničavanja upotrebe antibiotika u mesu i peradi koje koristi deset velikih američkih i britanskih restoranskih grupacija.

McDonalds i JD Wetherspoon su među onima koji su 15. ožujka primili dopis institucija, uključujući Aviva investitora, u kojim se od njih traži da postave vremenske rokove unutar kojih će donijeti smjernice za zaustavljanjem upotrebe medicinski važnih antibiotika u svom opskrbnom lancu, piše Reuters.

Ostalih osam prehrambenih tvrtki su Domino’s Pizza Group, Brinker International, Darden Restaurants, Mitchells & Butlers, Restaurant Brands International, Restaurant Group, The Wendy’s Company i Yum! Brands.

Potez je nastavak upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se svijet kreće u smjeru post antibiotičke ere u kojoj se mnoge infekcije više neće moći liječiti zbog prekomjerne upotrebe antibiotika.

80 % antibiotika, proizvedenih u SAD-u daje se u stočarstvo, navodi koalicija investitora u izjavi, dodajući da  – neuspjeh da se suoči sa svojom ‘neodgovornom’ upotrebom –  prijeti i zdravstvu i povratku novca investitora.

‘Ove velike prehrambene kompanije su ključni sastojci u portfeljima većine naših mirovina i ušteđevina, tako da se radi o upravljanju rizicima u trenutku kada im se postavi pitanje kako će se te kompanije suočiti s novim izazovima’, rekao je Jeremy Coller, glavni investicijski savjetnik Coller Capitala.

‘Svijet se mijenja, regulacija upotrebe antibiotika se zateže i preferencije potrošača se sele iz tvornica za uzgoj hrane. Kao upravitelji tih prehrambenih tvrtki i odgovornih investitora, želimo zaštititi i zdravlje ljudi i vrijednosti za dioničare’.

Infekcije otporne na lijekove svijet mogu koštati oko 100 trilijuna u gubicima do 2050. navela je koalicija u izjavi, navodeći nedavna akademska istraživanja.

Među investitorima koji su potpisali pismo su Boston Common Asset Management, Impax Asset Management i Eden Tree Investment Management.

Glasnogovrnica Domino’s Pizza Nina Arnott rekla je da dobavljači kompanije antibiotike upotrebljavaju samo kada je neophodno za liječenje bolesti, pod veterinarskim nadzorom, i da se ne koriste kako bi se bolesti spriječile ili kako bi pomogli stoci da raste.

‘Naše dobavljače ohrabrujemo da smanje upotrebu antibiotika za terapeutske svrhe, i u tijeku su ispitivanja koja će procijeniti izvedivost u postizanju tog cilja’, rekla je.

U pisanom odgovoru 24. ožujka, JD Wetherspoon rekao je da su tvari – stimulatori rasta, uključujući antibiotike, već zabranjeni u svim njihovim opskrbnim lancima stokom.

Mitchells & Butlers objavio je da je upotreba antibiotika u stočarstvu važno pitanje i da kompanija razmatra predmet u svim vrstama kao dio svoje izvorne politike.

The Restaurant Gropu u međuvremenu, navodi, kako je osigurao odgovorne životinjske standarde kroz cijeli opskrbni lanac i da ima ‘stroge’ uvjete ugovora s dobavljačima koji antibiotike koriste samo za liječenje bolesti.

McDonalds je rekao da je primio pismo i da će odgovoriti koaliciji. Yum!, Wendy’s, Darden and Brinker nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom, dok zastupnik Restaurant Brandsa nije bio odmah dostupan za komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.