Francuska zabranjuje ubojicu korova glifosat

Francuska agencija za zdravlje i sigurnost odlučila je zabraniti ubojicu korova koja kombinira kemikalije glifosat i tallowamin zbog neizvjesnosti oko mogućih zdravstvenih rizika, navela je agencija u petak.

Agencija ANSES poslala je pismo ovog tjedna proizvođačima u kojem ih obavještava da planira povući autorizaciju na te proizvode, rekla je Francois Weber, zamjenica direktora ANSES, piše Reuters.

Agencija je napravila preglede proizvoda koji kombiniraju glifosat i tallowamin nakon zaključka objavljenog u studenom, od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koji sugerira veće potencijalne rizike u usporedbi sa samim glifosatom, rekla je.

Glifosat, čest sastojak u ubojici korova kao što je Roundup Monsanta, bio je predmet žestoke rasprave prošle godine od kada je klasificiran kao ‘vjerojatno kancerogen’ od strane Svjetske zdravstvene organizacije, i zemlje Europske unije raspravljaju da li proširiti ili ne licencu na razini EU.

Monsanto je rekao da je među kompanijama pogođenim francuskom odlukom, nazvavši debatu oko glifosata u Europi ‘političkom’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.