Testovi na gestacijski dijabetes prekasno se rade

Testiranje na gestacijski dijabetes – koji utječe na razvoj djeteta u maternici – provodi se prekasno, upozoravaju znanstvenici.

Ne liječi li se, stanje može povećati rizik od mrtvorođenja i drugih komplikacija.
Većina pretraga vrši se u 28 tjednu gastacije, no studija provedena na Sveučilištu Cambridge na 4.069 žena pokazuje da je fetus, u toj fazi, već pogođen, piše BBC.

Udruge kažu da je dijabetes bio uključen u ‘značajan broj’ potencijalnih mrtvorođenja koja su se dala izbjeći.
Gestacijski dijabetes najčešće zahvaća do 18 na svakih 100 trudnoća.

Višak šećera u krvi na fetus djeluje kao gorivo, što dovodi do brzog rasta unutar maternice.

Većina beba je zdrava i normalna, no stanje povećava vjerojatnost od velikog djeteta, što može dovesti do teškoća pri porodu te frakturama kosti.

Promašeni rizici

Studija, objavljena u Diabetes Care, pokazuje da je prekomjeran rast fetusa već počeo do običnog vremena pretrage.

Žene testirane na gestacijski dijabetes u 28 tjednu u dva puta su većoj vjerojatnosti da će imati abnormalno velik fetus. Pretile majke s gestacijskim dijabetesom imaju pet puta veći rizik od velikog rizika.

Profesor Gordon Smith, jedan od istraživača, rekao je: ‘Nove preporuke su te da bi pretraga trebala biti u nekom trenutku između 24. i 28. tjedna, ali u praksi, mnoge se odvijaju u 28. tjednu.

‘Naši rezultati ukazuju da bi se pretraga trebala pomaknuti na 24. tjedan’.

Znakova od velikog djeteta nema u 20 tjednu.

Rano je ključ

Dr. Daghni Rajasingam, s Royal College of Obstetricians i Gynaecologist kaže: ‘Ova studija naglašava važnost rane detekcije i dijagnoze’.

‘Postoji svjesnost koja raste za potrebom za ranije pretrage, no daljnja istraživanja tek trebaju procijeniti idealno vrijeme probira i koji je utjecaj na zdravlje djeteta’.

Važno je naglasiti da neposredne promjene u načinu života, uključujući zdravu prehranu i umjerenu razinu vježbanja, mogu imati značajan, pozitivni učinak na ženu i zdravlje bebe’.

Janet Scott, iz Udruge za mrtvorođenčad Sands je rekla: ‘Znamo, iz nedavnih upitnika, da neuspjeh na pretrazi za gestacijski dijabetes trenutno igra ulogu u značajnom broju potencijalnih mrtvih rođenja koji se daju izbjeći na vrijeme’.

‘Dobre procjene rizika su presudne za izbjegavanje štete za majke i bebe, i mi pozdravljamo ovo važno otkriće koje ima stvarni potencijal za informiranje bolje antenatalne skrbi za ove visokorizične trudnoće’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.