Prvo cjepivo protiv Denga groznice administrira se djeci na Filipinima

Groznica Denga svake godine u svijetu zarazi 390 milijuna ljudi i ubije 25. 000, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Brojke slučajeva zaraze virusom Denge uskoro bi mogli početi opadati, jer je država Filipini počela administrirati prvo svjetsko cjepivo dengua djeci u visokom riziku.

Povijesni lijek oduzeo je 20 godina rada i 1.8 milijarde američkih dolara za razvoj. Filipinski Odjel za zdravlje pokrenuo je program imunizacije Denga cjepivom u školama u visoko pogođenim područjima, čime je Filipine označio kao prvu zemlju gdje je ovo cjepivo postalo komercijalno dostupno, piše CNN.

Oko 70 % Denga groznice događa se u Aziji, od čega su Filipini prijavili 200.000 slučajeva u 2013., prema Sanofiju.

Virus Denga jedan je od najčešćih virusa kojeg prenose komarci, s teškim simptomima uključujući glavobolje, osipe i krvne žile koje cure.

Tvorci cjepiva uvjereni su da mogu smanjiti slučajeve zaraze na Filipinima za 24 % u narednih pet godina.

Virus Denga prenose komarci Aedes. Ugriz komarca, koji čuva virus, rezultira glavoboljama, osipom i jakim bolovima u zglobovima zbog čega se groznica naziva i kostolomna groznica.

Jedan oblik ove groznice je Denga hemoragijska vrućica, sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila, a drugi je denga sindrom šoka, koji se manifestira opasno niskim krvnim tlakom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.