Pfizer potukao na stotine tužbi: Zoloft ne uzrokuje urođene mane beba

Savezna sutkinja u Philadephiji odbacila je više od 300 tužbi protiv farmaceutskog diva Pfizer Inc., koje navode da antidepresiv Zoloft ove tvrtke uzrokuje urođene mane kod djece rođene od žena koje su tijekom trudnoće uzimale lijek.

Odluka američke okružne sutkinje, Cynthie Rufe u Eastern District of Pennsylvanija, navodi da tužitelji nisu naveli dovoljno dokaza koji bi pokazali uvjerljivu znanstvenu vezu između lijeka i urođenih mana, nakon nekoliko prethodnih odluka koje isključuju svjedočenja ključnih vještaka u korist tužitelja, piše Reuters.

Sud priznaje da konačna znanstvena presuda o tome, može li Zoloft uzrokovati urođene mane, možda neće biti donesena još dugi niz godina, napisala je Rufe.

‘Unatoč tome, tužitelji su odabrali da podnesu svoje slučajeve, a sud je zaključio da za tužitelje, koji su nastavili s ostvarivanjem svojih prava, vrata parnice moraju ostati zatvorena’, dodala je Rufe i obrazloženju svoje odluke.

Odluka utječe na više od 300 tužbi protiv Pfizera, konsolidiranih na federalnom sudu.

Neha Wadhwa, glasnogovornica Pfizera, kaže da odluka ‘potvrđuje da tužitelji nisu uspjeli proizvesti bilo koji pouzdani znanstveni dokaz koji bi potvrdio da Zoloft uzrokuje ozlijede koje navode u tužbama’.

Dianne Nast, vodeća odvjetnica tužitelja nije bila dostupna za komentar.

Pfizer je prethodno trijumfirao u dva suđenja koja uključuju tvrdnje za urođene mane beba od Zolofta na državnim sudovima u Philadelphiji i Missouriju.

Zoloft je dio široko propisivane skupine antidepresiva poznate kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina ili SSRI.
Tužitelji su rekli da je kompanija minimizirala rizike popularnih antidepresiva s ciljem ostvarenja dobiti, dok Pfizer demantira nepropisno sudjelovanje i navodi da je velik broj medicinskih grupa, uključujući American Heart Association, podupro njihovu poziciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.