Napredniji zakon u borbi protiv poremećaja prehrane modela

Kalifornijski zakon, usmjeren na smanjenje poremećaja prehrane kod modela razjasnila je prvu zakonodavnu prepreku u srijedu, nakon napora u nekoliko zemalja u borbi protiv ekstremne mršavosti u industriji koja pritišće modele da gube na težini.

Mjera će zahtijevati da država razvija zdravstvene standarde za modele i na njih gledati kao djelatnike branda koje predstavljaju.

‘Cilj zakona je ne samo zaštititi zdravlje radnika, nego i pomoći mladim ljudima koji oponašaju modele’, rekao je autor Zakona, član državne skupine Marc Levine, demokrat koji predstavlja Marin County, predgrađe u San Franciscu.

Prošle godine, Francuska je zabranila prekomjernu mršavost modela, djelomično kao odgovor na smrt Isabelle Caro u 2010., 28-ogodišnjeg bivšeg francuskog modela. Carro je umrla od anoreksije nakon što je pozirala u fotografskoj kampanji za podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Izrael je donio sličnu mjeru u 2013. dok se Italija i Španjolska oslanjaju na dobrovoljne kodekse ponašanja kako bi zaštitili modele.

Kalifornijski zakon prošao je Assembly Labor i Employment Committee. Sada ga trebaju odobriti dodatni odbori i puna zakonodavna vlast prije nego ode demokratskom guverneru Jerryju Brownu, koji nije rekao hoće li ga potpisati.

U srijedu, Odbor za saslušanje aktivista saslušao je Saru Ziff, bivšeg modela, koja je plakala dok je opisivala zlostavljanja koja je pretrpjela kao tinejdžerski model, uključujući pritiske da se svuče za fotografa.

‘Osjećala sam da su me tretirali više kao eskort, a ne model’, rekla je Ziff (32), koja je utemeljila grupu Model Alliance.

Zahtjevom da se modeli smatraju kao zaposlenici, kaže Ziff, država bi ih zaštitila od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, kao i rizika od razvoja poremećaja prehrane.

Udruga Talent Agents zakon je prozvala neupotrebljivim. Zahtjev za licenciranje za modelske agencije je suvišan, jer su kalifornijske talent agencije već licencirane, rekla je predsjednica Asocijacije Karen Stuart.

‘Zakon neće učiniti ništa kako bi smanjio probleme koje ste danas čuli’, rekla je Stuart.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.