Rijeka dobila najsuvremeniji digitalni mamograf

Najsuvremeniji uređaj za digitalnu mamografiju, vrijedan dva milijuna kuna, u utorak je pušten u rad u Centru za prevenciju kroničnih masovnih bolesti u Rijeci.

U ovom se riječkom Centru godišnje obavlja više od 6000 mamografskih pregleda, piše Hina.

Uređaj pruža znatno više informacija o promjenama na dojkama od dosadašnjeg analognog. Bitno je povećana osjetljivost te olakšana obrada i rukovanje nalazima, izvijestila je specijalistica radiologije Emina Grgurević-Dujmić te dodala da uređaj koristi manje doze zračenja, a i prikladniji je za pacijente.

Značajna prednost je i mogućnost digitalne tomosinteze, koja omogućuje trodimenzionalni prikaz dojke pri pretrazi. Tako se omogućuje pronalaženje manjih tumora i njihovo bolje pozicioniranje, kazala je.

Boris Ritoša, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, pri kojem, protekle tri godine djeluje Centar za prevenciju kroničnih masovnih bolesti, istaknuo je da se ulaganjem u taj Centar i dobrim organiziranjem omogućilo da se, nakon desetljeća stagnacije, Dom zdravlja preobrazi i vrati svoju osnovnu funkciju – usmjerenost pacijentima.

U opremanju Centra pomogla je i Primorsko-goranska županija tako da su uređaji za digitalnu mamografiju i za digitalni rengen, u vrijednosti po dva milijuna kuna, nabavljeni decentraliziranim sredstvima za zdravstvo te djelimično vlastitim ulaganjem Doma zdravlja.

Sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac naveo je da svaki uređaj koji dolazi u Dom zdravlja PGŽ dolazi svim pacijentima s tog područja te je izrazio uvjerenje da će se na taj način smanjivati liste čekanja za dijagnostičke preglede u riječkom KBC-u.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.