Europljani na narkotike troše 24 milijardi eura godišnje

Građani Europske unije troše 24 milijardi eura na nedopuštene droge svake godine, navodi se u izvješću, što ovo tržište čini najprofitabilnijom djelatnosti Kontinenta za skupine organiziranog kriminala.

Izvješće, pripremljeno od Europola i monitornog centra droga Europske unije EMCDDA, navodi da je pojava novih tehnologija, poput šifriranih mreža i digitalnih valuta, otvorila novo tržište za online nabavu droga.

‘Nedopuštena proizvodnja i trgovina ostaju jedno od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Europi’, rekao je direktor Europola Rob Wainwright u izjavi.

S pomacima u tehnologiji, organizirane kriminalne skupine također traže nove krijumčarske rute za uvoz droge u Europu, dodaje se u izvješću, kao što se heroin sve više isporučuje kroz južni Kavkaz.

Wainwright dodaje da je potrebna suradnja između država članica kako bi se rješio problem, posebno jer su kriminalne mreže, uključene u trgovinu drogom, često razgranate u drugim područjima kriminala.

‘Zajednička prekogranična suradnja za provođenje zakona ključna je u smanjenju razmjera i utjecaja ove kriminalne mreže’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.