Menopauza: Manji rizik od ugruška od hormona vaginalne kreme i flastera

Menopauza: Manji rizik od ugruška od hormona vaginalne kreme i flastera

Žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju (HRT), kako bi olakšale simptome menopauze, poput navale vrućine i noćnog znojenja, mogu imati niži rizik od krvnih ugrušaka ukoliko upotrebljavaju estrogen vaginalno ili preko kožnih flastera, ukazuje švedska studija.

Mnoge žene nerado koriste HRT kako bi olakšale simptome menopauze od 2002. kada je studija, provedena od strane Women’s Health Initiative, financirana od savezne vlade, povezala tretmane sintetske verzije ženskih hormona estrogena i progesterona s povećanim rizikom od raka dojki, srčanih udara i moždanih udara, piše Reuters.

Za trenutnu studiju, istraživači su otkrili da sveukupno, terapija samo estrogenom, nosi niži rizik od krvnih ugrušaka od tretmana kombinacije estrogena i progestina, sintetičke verzije progesterona.

No, nije postojao značajno povećan rizik od krvnog ugruška u kombiniranoj terapiji, ukoliko je žena primala estrogen iz flastera koji lijek u krvotok unaša putem kože ili iz vaginalnih krema s estrogenom.

Ovo ukazuje da pilule estrogena mogu biti veći problem od alternativnih formulacija, rekla je dr. JoAnn Pinkerton, izvršna direktorica North American Menopause Society i istraživačica na University of Virginia u Charlottesvilleu.

Rizik od krvnog ugruška može biti pod utjecajem tipa estrogena, i dodavanjem nekog oblika progesterona, i ako je tako, o kojem je tipu riječ?, kaže Pinkerton, koja nije bila uključena u studiju.

Žene kroz menopauzu prolaze kada prestanu s menstruacijom, što se tipično događa između 45 i 55 godina. Kako jajnici obuzdavaju proizvodnju estrogena i progesterona u godinama koje slijede prije menopauze, žene mogu doživjeti simptome u rasponu od neregularnih menstruacija i vaginalne suhoće do promjena raspoloženja i nesanice.

Švedska studija pod vodstvom dr. Annice Bergendal s Karolinska Instituta u Stockholmu analizirala je podatke 838 žena, koje su razvile krvne ugruške od 2003. do 2009., i kontrolnu grupu 891 žene koja nije razvila ugruške.

Žene koje su uzimale kombiniranu terapiju estrogenom i progesteronom imale su gotovo trostruki rizik od ugruška od žena koje nisu koristile hormone uopće, naveli su autori u časopisu Menopause.

Kada su žene koristile samo estrogen, njihov rizik od krvnih ugrušaka bio je 31 % viši od ne uzimanja hormona, iako nije bilo većeg rizika povezanog s estrogenom ispostavljenog vaginalno ili kroz kožu.

Studija je rezultat promatranja i ne može dokazati da vaginalni estrogen ili kožni flasteri uzrokuju manje krvnih ugrušaka od alternativnih tretmana, napisali su autori. Istraživačima je nedostajalo podataka za provjeru točnog vremena menopauze, što može utjecati na rizik ugrušaka povezanog s HRT-om.

Također je moguće da su rezultati ne direktno u suprotnosti s otkrićima WHI zbog razlike između žena u američkoj i švedskoj studiji, rekao je dr. Michael Thomas, istraživač ženskog zdravlja na Sveučilištu Cincinnati Academic Health Center, koji nije bio uključen u studiju.

Žene u trenutnoj studiji imale su u prosjeku 55 godina, dok su sudionici WHI imali tipično oko 63.

Razlike u dobi između švedske i američke grupe mogu objasniti razlike otkrivene u riziku od ugrušaka. Također je moguće da žene u američkoj studiji mogu biti sklonije pretilosti ili drugim rizičnim faktorima za ugruške, koje ih, u tom slučaju, odvajaju od njihovih švedskih kolegica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.