Može li alternativna medicina izliječiti infekcije uha?

Neke smjernice za liječenje preporučuju pažljivo promatranje kod niskorizične djece koja razviju infekcije uha, i općenito ignoriraju ili isključuju korištenje komplementarne i alternativne medicine, čak i u zemljama u kojima su ove metode dobrodošle.

Roditelji djece s upalom srednjeg uha ponekad gledaju na komplementarnu i alternativnu medicinu kao dodatnu terapiju, no većina pružatelja zdravstvenih usluga pita se jesu li ti tretmani učinkoviti, piše Pharmacy Times.

Roditelji se mogu okrenuti komplementarnoj i alternativnoj medicini iz nekoliko razloga:

  • Kako bi personalizirali njegu za svoje bolesno dijete
  • Kao odgovor na razočaranje konvencionalnom medicinom
  • Temeljem osobnih ili profesionalnih preporuka
  • Nakon što je prethodno iskustvo bilo uspješno

Pružatelji, koji preporučuju opcije komplementarne i alternativne medicine obeshrabreni su činjenicom da manje od 5 % terapija, proučavanih od strane američke vlade, pronalazi kako su ove metode učinkovite.

Izdanje iz veljače 2016. časopisa Medicine uključuje sustavni pregled studija koje se odnose na pedijatrijske pacijente s upalom srednjeg uha koji su koristili komplementarnu i alternativnu medicinu. Autori pregleda pretraživali su nasumična kontrolirana ispitivanja, skore i retrospektivne studije i prikaze slučajeva.

Istraživači su utvrdili da je učinkovitost akupunkutre teško utvrditi jer su sve studije na ljudima identificirane kao one koje su na drugim jezicima, ne na engleskom. Studije o homeopatiji pružile su miješane do pozitivne rezultate, no njihova metodologija je uglavnom slaba.

Osteopatija, osobito manipulacija mandibule i ždrijelnog zatona (Rosenmullerova jama, faringealni recesus) mogu otvoriti Eustahijevu cijev i smanjiti simptome. Osim toga, probiotici pruženi bilo intranazalno ili sustavno mogu prevenirati akutno pojavljivanje upale srednjeg uha zaustavljajući kolonizaciju patogena i jačanje imuniteta sluznice.

Međutim, čini se da su kiropraktika i vitamin D, marginalno, najbolji. U međuvremenu, osvjetljavanje uha svijećom je posebno opasno i neučinkovito, jer uho može izgorjeti, zatvoriti ušni kanal voskom svijeće, a metoda ne može ‘očistiti krv negativnim pritiskom’, kako teoretiziraju oni koji podupiru ovu praksu.

Pružatelji usluga oprezni su čak i konzervativnom komplementarnom i alternativnom medicinom u vezi ovih metoda jer je većina studija zbunjujuća i niske metodološke kvalitete. Kao rezultat, akupunktura, homeopatija, osteopatija i probiotici su obećavajuća područja istraživanja budućih randomiziranih kontroliranih ispitivanja u pedijatrijskoj blagoj do umjerenoj akutnoj upali srednjeg uha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.