Sanofi AstraZeneci ‘ukrao’ vrhunskog znanstvenika

Francuski farmaceutski div Sanofi preuzeo je vrhunskog znanstvenika AstraZenece za novog Sanofijevog šefa istraživanja, u drugom, visoko profilnom odlasku za britansku farmaceutsku industriju.

Sanofi je u utorak priopćio da Yong-Jun Liu, kao šef za istraživanja, starta s 1. travnja, i da će izvještavati Eliasu Zerhouniu, predsjedniku globalnog istraživanja i razvoja grupe Sanofi.

Liu, stručnjak u imunologiji, s više od 250 objavljenih članaka u vodećim akademskim časopisima, trenutno vodi istraživanja divizije MedImmune biotehnologije AstraZeneca, na čijem je čelu od 2014, piše Reuters.

Zerhouni je rekao da će imenovanje Liua pomoći u transformaciji Sanofija od farmaceutske u biofarmaceutsku kompaniju, sa snažnim prisustvom u najnaprednijoj biotehnologiji.

Prije toga, Liu je vodio program Baylor Institute kao i MD Anderson Cancer Center, gdje je bio direktor osnivač Cancer Immunology Research Institute.

Njegova odluka da napusti AstraZenecu slijedi odlasku Briggsa Morrisona prošlog lipnja, bivšeg medicinskog šefa kompanije i šefa kasnih stadija razvoja lijekova, kao i odlasku šefa za respiratorne i upalne lijekove Jamesa Warda-Lilleya.

Glasnogovornik AstraZenece odbio je komentirati najnoviji odlazak.

Tranzicija AstraZenece

AstraZeneca prolazi kroz tranzicijski period, kako stariji lijekove gube patentne zaštite te kompanija snažno investira u nove lijekove, naročito u polju imunoterapije za rak.

Iako je riječ o obećavajućem putu eksperimentalnih lijekova, tvrtka je, isto tako, pretrpjela i neke nedavne neuspjehe, poput prošlotjednog neuspjeha svog lijeka za srce Brilinta, kao tretman za pacijente s moždanim udarom, te ranije razočaravajuće rezultate s lijekom za liječenje raka pluća i raka abdomena  – mezotelioma.

Sanofijev fokus na imunologiju, onkologiju i translacijsku medicinu

Sanofi, u međuvremenu, nastoji pomladiti svoj kanal u ranoj fazi te Zerhouni kaže da će iskustvo Liua u imunologiji, onkologiji i translacijskoj medicini biti ‘vitalna imovina’ za njegov zadatak.

‘Sjajno se uklopio za nas u ovom trenutku. Imamo luksuz investirati dugoročno’.

Onkologija je poseban prioritet. Sanofi možda i jest propustio prvi krug lijekova imunoterapije, koja pomaže u borbi protiv tumora na način da uklanja kočnice na imunološkom sustavu, no Zerhouni se nada da će ‘preskočiti’ stepenicu fokusiranjem na nove pristupe i testiranjem višestrukih kombinacija lijekova protiv raka.

‘Imunoonkologija je samo početak razvoja’, rekao je. ‘Iskreno, mislim da neće biti dovoljno samo maknuti inhibitore kontrolne točke, nego je važno aktivirati i imunološki sustav’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.