Guverner Utaha zatražio anesteziju za neke abortuse

Guverner američke savezne države Utah potpisao je prijedlog Zakona koji bi zahtijevao od liječnika da pruže anesteziju ženama koje primaju pobačaj u 20. tjednu gestacije, izvještava ured guvernera.

Prijedlog Zakona, prvog takve naravi u naciji, prema Salt Lake Tribuneu, navodi da će anestetik ili analgetik ‘eliminirati ili ublažiti organsku bol nerođenom djetetu’, piše Reuters.

‘Guverner je odlučno protiv pobačaja, stoga zagovara minimiziranje bilo kakve boli koja se može nanijeti nerođenom djetetu’, rekao je glasnogovornik republikanskog guvernera.

Podupiratelji prijedloga Zakona i grupe koje se protive abortusu kažu da u 20 tjednu trudnoće fetus može osjetiti fizičku bol, a anestezija može eliminirati neugodnost.

S druge strane zagovornici reproduktivnog zdravlja, uključujući Planned Parenthood of Utah, navodi da je pozicija znanstveno nedokazana i da su zakonodavci uvrstili politiku u privatnu medicinsku stvar.
Pod novim zakonom, liječnici koji obavljaju abortus morat će, ženi za elektivni abortus, pružiti anesteziju oko 20 tjedna gestacijske dobi. Prethodni državni zakon dao je ženama izbor hoće li ili neće izabrati anesteziju.

Abortusi su zabranjeni u državi Utah nakon točke u kojoj fetus postaje živ, što je oko 22 tjedna.

Republikanski državni senator Curt Bramble, koji je sponzorirao Zakon, u originalu je želio zabraniti abortus nakon 20. tjedna, no rekao je da bi potez bio nekonstitucionalan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.