Poljska pred zabranom bezreceptne kontracepcije

Poljski vladajući konzervativci namjeravaju ponovo postaviti zahtjev za receptnim hitnim kontracepcijskim pilulama ‘dan kasnije’, potez koji kritici opisuju kao reflektirajući pristisak poljske Katoličke crkve koji može dovesti do neželjenih trudnoća.

Od kada su došli na vlast prošlog listopada, desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) poduzela je korake za redizajnom mlade poljske demokracije prema odražavanju tradicionalnih katoličkih vrijednosti i većom neovisnosti od Bruxellesa, piše Reuters.

Stranka je već najavila ukidanje državnih sredstava za in vitro oplodnju (IVF), ističući da je postupak preskup. Snažna poljska Katolička crkva snažno se protivi IVF, kao i pilulama za dan poslije.

Trenutno, samo je jedna pilula za dan poslije, bez recepta, dostupna u Poljskoj za žene od 15 godina naviše. Bezreceptna je postala dostupna lani, slijedeći odluku Europske komisije da autorizira prodaju pilule bez recepta.

Poljski ministar zdravlja želi ponovo postaviti zahtjev u iduća tri mjeseca.

‘Ovi koraci čine se opravdanima zbog zabrinutosti za žensku dobrobit, osobito najmlađe žene’, rekla je glasnogovornica Milena Kruszewska.

Kritičari plana zabrane receptnih pilula za dan poslije, kažu da će cijeli postupak samo cijelu stvar poskupjeti i ženama otežati pristup pilulama, pogotovo u manjim mjestima.

‘Ovo je politički i ideološki motivirana odluka i ne temelji se na brizi za zdravlje žena i njihovu sigurnost’, rekla je Natalia Broniarczyk, glasnogovornica Federacije žena i planiranje obitelji.

‘U svim zemljama koje zaustavljaju pristup kontracepciji i pravnom i sigurnom pobačaju, crno tržište raste’, rekla je Broniarczyk.

Pilula za dan poslije, koja je najučinkovitija kada se uzme prvih nekoliko sati nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili nakon neuspjeha nekih drugih mjera kontracepcije, dostupna je bez recepta u većini zemalja EU.

Dostupnost pilula odražava preporuke Europske agencije za lijekove (EMA) koja kaže da se mogu koristititi sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta, a da uklanjanje zahtjeva za recept ubrzava pristup žene prema lijeku.

Međutim, poljska Katolička crkva smatra da je uzimanje pilule za dan poslije ozbiljan grijeh.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik stranke PiS, za kojeg analitičari kažu da vrši snažan pritisak na politiku Vlade, izjavio je prošle godine da ne postoje drugi moralni stupovi u Poljskoj osim učenja Katoličke crkve.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin lani je rekao da se korištenje pilule za dan poslije broji kao ‘izraziti abortus’.

Poljska i dalje ostaje jedna od najvećih, ako ne i najveća europska katolička nacija, s oko 90 % građana koji se izjašnjavaju kao odani Crkvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.