Indijana zabranjuje abortuse temeljem fetalnih mana?

Američka savezna država Indijana vjerojatno će postati druga američka država koja će zabraniti abortuse temeljene na dijagnozi fetusa s manom, poput sindroma Down.

Republikanski guverner Mike Pence do kraja bi dana trebao staviti potpis ili veto na prijedlog Zakona koji je uveden kroz republikansku legislaturu u posljednja tri mjeseca. Prijedlog i dalje postaje zakon u petak ne potpiše li ga guverner, no ne stavi na njega veto, piše Reuters.

Legislatura će trebati dvotrećinski glas da nadjača veto, prag kojeg su postigla oba Doma kod donošenja mjere.

Zakon bi zabranjivao abortus ukoliko trudnica traži proceduru zbog fetusa kojem je dijagnosticirana određena poteškoća. Također bi zabranio abortus na temelju rase, spola i nacionalnosti.

U priči objavljenoj u Indiana Public Media 14. oužjka Pence je rekao da će iznijeti ‘vrlo pažljivo i i promišljeno razmatranje’ o prijedlogu Zakona.

‘Ja time unosim svoja vjerovanja u svetost života, te ću obavijestiti o načinu, na koji sam u konačnici o tome i razmislio’, rekao je.

Po zakonu, Pence ima sedam dana da potpiše prijedlog Zakona koji mu je 17. ožujka poslao državni Senat.

Sjeverna Dakota je jedina američka država koja zabranjuje abortuse na temelju fetalnih anomalija. Sedam država zabranjuje abortuse utemeljene na spolu, a Arizona zabranjuje one na temelju rase, prema Guttmacher Institutu, organizacije koja prati zakone o abortusima.

Peticija, koja je skupila više od 5.600 potpisa, a cirkulira na Moveon.org nada se da će uvjeriti guvernera da stavi veto na Zakon.

Mjera bi dodala ‘sram, stigmu i barijeru u vrijeme kada je nakritičnija potreba – medicinski točna informacija i milosrdna skrb’, navodi se u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.