Najbolji tip vježbi za pacijente sa želučanim refluksom

Pacijenti sa želučanim refluksom ili gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB) možda ne znaju da vježbanje može pogoršati simptome.

Međutim, važno je da farmaceuti znaju da ne bi trebali, pacijentima s GERB-om govoriti da se drže podalje vježbanja, naročito iz razloga što umjereno vježbanje može biti dobar način za liječenje ovog stanja, piše Pharmacy Times.

Ljekarnici i pacijenti podjednako trebaju prepoznati 2 glavna faktora koji induciraju GERB vježbanjem.

Prvo, od važnosti je specifična vrsta vježbi. U studiji 2009. istraživači su pregledali dostupnu medicinsku literaturu od 1999. do 2008. koja opisuje poveznice između pretilosti, prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, GERB-a i preporučenih promjena.

Prvi indikator GERB-a bila je pretilost, no važnije, istraživači su otkrili da je umjerena fizička aktivnost blagotvorna za pacijente s GERB-om. Međutim, snažne vježbe, poput iscrpljujućeg trčanja, nisu dobre za pacijente. Mnogo bolje bilo je pacijentima s umjerenim ili manje silnim vježbama, poput pedaliranja na stacionarnom biciklu.

Pozicija tijela drugi je faktor koji doprinosi GERB-u, izazvanom vježbanjem. Primjerice, rizik GERB-a kod pacijenata povećava se kada izvode vježbe koje uključuju ispruženo ležanje, poput podizanja utega na benchu ili nožne pregibe.

U još jednoj studiji iz 2009., istraživači na Havajima testirali su više od 250 surfera i ne surfera na GERB temeljem svojih hipoteza da veslanje u ležećem položaju na tvrdoj podlozi (daska) dovodi do povećanog unutar-trbušnog pritiska, a time i GERB-a.

Istraživači su primijetili da je rizik za GERB bio znatno viši kod surfera nego kod ne-surfera. Također veća prevalencija GERB-a primijećena je kod shortboard surfera nego longboard surfera (28 % prema 12 %).

Kako se frekvencija i trajanje vremena surfanja povećava, prevalencija GERB-a se povećava, istraživači su otkrili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.