Kontaktne leće mogu utjecati na mikrobiom oka

Bakterijske zajednice u oku kod nositelja kontaktnih leća nalikuju bakterijskim zajednicama na koži, navodi studija. 

Poznato je da nošenje kontaktnih leća povećava rizik pojedinca od infekcija oka i, prema studiji objavljenoj 22. ožujka u mBio, također može biti zahvaćen i sastav ne-patogenih mikroorganizama.

Brisevima oka s 20 volontera, koji ne nose kontaktne leće, oftalmologinja s New York University School of Medicine Lisa Park i njezini kolege otkrili su da komponenta biološke raznovrsnosti (relativna brojnost u postocima – sastava organizma određene vrste u odnosu na ukupan broj organizma na području) u mikrobiomu kože, je češća u očima nositelja kontaktnih leća, nego u očima onih koji ne nose kontaktne leće, piše The Scientist.

‘Kada stavljate strano tijelo na površinu oka, otvarate vrata stranim patogenima’, rekla je Park. Da li te promjene, u bakterijskoj raznolikosti, zahvaljujući kontaktnim lećama nositelja povećavaju rizik od infekcije, tek treba vidjeti.

Rezultati ističu na mogućnost da nošenje kontaktnih leća mijenja očni mikrobiomski make up. No, Valery Shestopalov sa Sveučilišta Miami’s Bascom Palmer Eye Institute, koji nije bio uključen u istraživanje, propitkivao je analizu tima te rekao da najviše razine bakterijske raznolikosti koju su istraživači identificirali nisu vjerojatne, ukazujući da upotrijebljena tehnologije sekvenciranja može umjetno napuhati rezultate.

Dio problema može biti da je metoda sekvenciranja upotrijebila neizbježnu bakteriju, stoga se moglo identificirati više mikroba nego samo onih koji su formirali stabilne zajednice u oku, rekla je Suzzane Fleiszig, optometričarka i mikrobiologinja na Universitiy of California, Berkeley, koja nije bila uključena u rad.

‘Pronađete li DNA u oku, to ne treba nužno značiti da tamo živi živi mikrob’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.