60.000 djece godišnje slučajno se otruje lijekovima

Gotovo 60.000 djece u SAD-u slučajno se otruje lijekovima svake godine, novo je izvješće.

To je ekvivalent od četiri autobusa puna djece ili – jedno dijete svakih devet minuta – da dolazi u hitnu medicinsku službu svaki dan zbog trovanja povezanog s lijekovima, piše WebMD.

I, gotovo svake minute svakog dana kontrolni centar za trovanja primi poziv o djetetu koje je došlo u kontakt s lijekovima, navodi se u izvješću.

‘Želimo da roditelji i skrbnici zapamte da je prva linija obrane u prevenciji trovanja lijekovima u obitelji’, rekla je Kate Carr, predsjednica i izvršna direktorica Safe Kids Worlwide.

Amerikanci ispunjavaju gotovo tri puta više recepata nego što su to činili 80-ih godina prošlog stoljeća i troše pet puta više na bezreceptne lijekove, prema novom izvješću. S tolikim pristupom lijekovima, roditelji i odrasli trebaju biti izuzetno oprezni u zaštiti djece od trovanja.

‘Dobra je vijest da napori u edukaciji, rekla je Carr.

‘Obzirom da su Safe Kids, industrija i vladini partneri počeli više razgovarati i savjetovati roditelje o važnosti i zaštiti djece od lijekova, broj posjeta na hitnu službu stalno se smanjuje. No, još uvijek previše djece ima pristup lijekovima, stoga se edukacija treba nastaviti i biti prioritet za sve’.

Mala su djeca u najvećem riziku od trovanja lijekovima. Djeca u dobi od 1 do 2 godine čine udio od 70 % u posjetima hitnim službama zbog trovanja lijekovima, navodi izvješće.

Roditelji i skrbnici male djece moraju biti sigurni da su spremili lijekove toliko dobro/daleko/visoko da djeca do njih ne mogu doći.

Djeca lijekove, stoji u izvješću, pronalaze na svim mogućim mjestima – na tlu, u torbicama, pelenama, na šalterima i blagajnama, hladnjacima, stoji u izvješću. Također ih pronalaze u dostupnim ormarićima i dnevnim medicinskim kutijicama koje odrasli upotrebljavaju kako bi lakše i brže došli do lijeka.

I djedovi i bake trebaju sigurnosni podsjetnik, navodi se. U analizi hitnih službi o trovanju djece lijekovima, lijekovi koji su pripadali djedovima i bakama čine udio od 48 % , a 38 % lijekova je udio roditelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.