EMA: Povezanost kortikosteroida s rizikom od upale pluća

Povjerenstvo Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je da se u uputama o upotrebi kortikosteroida dodatno upozore oboljeli od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) na povećan rizik od upale pluća, objavila je u srijedu Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).   

Upala pluća (pneumonija) i dalje je česta nuspojava svih inhalacijskih kortikosteroida, no koristi njihove primjene i dalje nadmašuju rizike, o kojima oboljeli moraju biti upozoreni, upozorilo je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) EMA-e.

KOPB je kronična bolest pluća u kojoj dišni putovi i alveole postaju oštećeni ili blokirani, što dovodi do poteškoća u disanju. Europsko Povjerenstvo u ocjeni ističe da nema uvjerljivih dokaza da neki inhalacijski kortikosteroidi stvaraju veći stupanj rizika od upale pluća.

Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove (CHMP) EMA-e radi usvajanja konačnog mišljenja pri EMA-i. Posljednji korak u ovom postupku je usvajanje odluke od strane Europske komisije koja je pravno obvezujuća za sve zemlje članice EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.