Može li Claritine izliječiti Lajmsku bolest?

Bezreceptni lijekovi protiv alergije možda su u stanju ubiti bakteriju koja stoji iza Lajmske bolesti, što znanstvenike dovodi bliže razvoju prve targetirane terapije za ovo stanje.

Obzirom da uzročnik Lajmske bolesti Borrelia Burgdorferi preživljava na manganu (Mn) istraživači sa Stanford medicinskog sveučilišta hipoteziraju da bi blokiranje transportnog proteina magnana bakterije Borrelia metal transporter A (BmtA), moglo dovesti bakteriju do gladovanja i u konačnici pomoći izliječiti infekciju, piše Pharmacy Times.

Među užim odobrenim spojevima od strane FDA, koji bi se potencijalno mogli vezati za strukturu BmtA, istražitelji su utvrdili da su antihistaminik loratadin (Claritin) i posebno njegov metabolit, desloratadin – u mogućnosti spriječiti mangan od ulaska u staničnu stijenku Borrelie, uzrokujući da bakterija umre u epruveti.

‘Uzbudljivo je vidjeti iz prve ruke da nam naši uvidi u metaboličke aktivnosti ove nedostižne bakterije mogu pružiti mogućnost da je zapravo ubiju’, rekao je glavni autor studije Jayakumar Rajadas.

‘Naši rezultati nas približavaju mogućnostima otkrivanja prve targetirane terapije u liječenju lajmske bolesti’.

Oko 300.000 novih slučajeva lajmske bolesti događa se godišnje, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti 2013. Obično se pacijentima s infekcijom propisuje dvotjedni do četverotjedni tretman antibioticima, no do 20 % tih pacijenata ima dugotrajno povezane simptome.

‘Budući da trenutni tretman ne funkcionira za sve i da bakterija koja uzrokuje Lajmsku bolest nudi mnoge izazove u tretmanima liječenja, ova studija nudi ohrabrujuće uvide za znanstvenike i nadu za 80 milijuna Amerikanaca u riziku od Lajmske bolesti’, rekao je Bonnie Crater, osnivač na Science Committee Chairperson na Bay Area Lyme Foundation, koji je financirao istraživanje objavljeno u Drug Design, Development and Therapy.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.